Soud odročil líčení s členem skupiny Ztohoven, musí vyřešit, zda stíhá správného muže

Praha - Pražský městský soud odročil jednání s výtvarníkem známým pod přezdívkou Roman Týc. Zakládající člen skupiny Ztohoven před rokem vyměnil skla na padesáti semaforech u přechodů pro chodce a umístil na ně šablony s postavičkami v komických nebo lehce vulgárních situacích. Lidé tak mohli spatřit beznohého muže, ženu v sukni nebo oběšence. Za tento čin mu hrozí pokuta nebo až tři roky vězení. Na lavici obžalovaných ale dnes usedl David Brudňák. K činu se nepřiznal, ani jej neodmítl. Popřel ale, že by byl totožný s Týcem a k případu odmítl vypovídat. Soud tak bude muset vyřešit, zda je výměna krytů kladena za vinu správnému muži.

Brudňák před soudem uvedl, že má sice k výtvarníkovi Týcovi velmi blízko, ne ale natolik, aby je někdo zaměňoval. "Naše fyziognomie je
odlišná,„ řekl soudci Tomáši Hájkovi. “Nerad bych ohrozil osoby a kolegy, jejichž práce si vážím,„ odůvodnil své rozhodnutí. Šetření policie ale podle státního zástupce Šimona Vavrečky ukázalo, že kryty na semaforech vyměnil Brudňák. “Jeho identita byla z mého hlediska prokázána dostatečně na to, aby byla podána obžaloba," dodal.

Týc čin vysvětlil už dříve tím, že jen pomohl panáčkům ze svěrací kazajky a uvolnit se. Hlavní líčení mělo začít už v polovině března, výtvarník a jeho advokát ale k soudu nepřišli. Podle policie mohl umělec svým činem ohrozit hromadnou dopravu. Magistrát za výměnu poškozených semaforů zaplatil přes 100 tisíc korun.

Umělecká skupina Ztohoven na sebe upozornila například v polovině června loňského roku, když se její členové nabourali do vysílání České televize a v pořadu ČT2 Panorama odvysílali simulovaný výbuch atomové bomby. Na konci funkčního období prezidenta Václava Havla také z poloviny zakryli červené neonové srdce výtvarníka Jiřího Davida, které svítilo nad Pražským hradem, a udělali z něho otazník.

Týc na sebe upozornil i hrou Seber policajtovi čepici nebo sochou ohořelého muže Ohnívání vystavené na Václavském náměstí poblíž místa sebeupálení Jana Palacha.