Privatizaci OKD šetří policie

Praha - Protikorupční policie se na popud státního zastupitelství v Praze 1, které obdrželo dvě trestní oznámení, pustila do vyšetřování privatizace společnosti OKD v roce 2004. Dnes o tom informoval deník Právo. Policie případ prošetřuje pro podezření z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, zneužívání pravomoci veřejného činitele, maření úkolu veřejného činitele, z nedbalosti či porušování povinnosti při správě cizího majetku.

„Věc jsme 6. dubna postoupili Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality,“ řekla mluvčí státního zastupitelství v Praze 1 Šárka Pokorná. První trestní oznámení podal v březnu předseda Sdružení nájemníků Byty OKD.cz Roman Macháček. Na základě posudku auditorské firmy Ernst & Young uvedl, že tehdejší vláda ČSSD pod vedením Stanislava Grosse a ministra financí Bohuslava Sobotky mohla za OKD dostat před sedmi lety od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc, než obdržela.

Podle znaleckého posudku společnosti Ernst & Young byla tržní hodnota téměř 46procentního státního podílu zhruba 24 miliard korun, a nikoli 4,1 miliardy, které za něj zaplatila Karbon Invest vlastněná Viktorem Koláčkem a Petrem Otavou. Podle Macháčka tak stát utrpěl škodu ve výši 20 miliard korun. K Macháčkovu trestnímu oznámení na neznámého pachatele se o tři dny později přidala Jana Volfová ze strany Suverenita, která za podezřelé ze spáchání trestného činu označila Grosse a Sobotku.

První ze zmíněných čtyř skutků se podle Práva týká znaleckého ústavu Vox consult, který provedl ocenění majetku OKD, z dalších trestných činů jsou podezřelí tehdejší členové vlády, která privatizaci schválila, i pracovníci Fondu národního majetku, který prodej OKD fakticky provedl. Právo uvedlo, že v souvislosti s OKD má policie na stole i další případ, v němž vede trestní řízení pro podezření z úvěrových podvodů.

Budova OKD
Zdroj: ČT24