Nekupujte léky přes internet, ohrožujete vlastní zdraví

Praha - Internetový obchod s nelegálními léky v Česku prosperuje. Situaci sledují státní kontrolní orgány i policie. Léky bez předpisu, často neznámého původu, objednává přes sto tisíc Čechů ročně. Často ani netuší, jakým rizikům se vystavují. Přípravky, jako léky na hubnutí, hormony povzbuzující růst svalové hmoty nebo antikoncepční pilulky, které koupíte pouze na lékařský předpis, si můžete na internetu objednat snadno. Pocházejí většinou z Indie, Číny nebo USA a přes hranice se do Čech dostávají poštou.

„V tomto roce celníci zajistili v rámci poštovní přepravy tři a půl tisíce kusů padělků léků. Byly to léky zabývající se podporou erekce,“ uvedl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Zabavené pilulky, u kterých není jistý odesílatel ani složení, putují do Státního ústavu pro kontrolu léčiv na přezkoumání. Ne všechny zásilky se ale dají monitorovat. Jejich adresáty navíc současné zákony potrestat neumí.

„Spotřebitel sám se nedopouští trestné činnosti ani správních deliktů, ale ohrožuje vlastní zdraví,“ potvrzuje ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš. Také lékaři důrazně varují: obsah takového léku není zaručen a následné zdravotní potíže tak mohou být fatální.

„Tableta se muže podobat i třeba vizuálně tomu, který je schválený a vyráběný jako originální, ovšem nemusí obsahovat tu dávku účinnou, muže ji obsahovat méně nebo více a tudíž se muže dostavit i intoxikace,“ doplnil lékař Josef Štolfa. Jestli je lék v České republice registrovaný, a je tedy legální, se můžete přesvědčit na internetových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo v kterékoliv kamenné lékárně.

Léky nakoupené na internetu
Zdroj: ČT24