Babák doložil, kde vzal peníze na sponzoring VV

Praha - Poslanec a ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák už shromáždil podklady, kterými doloží původ peněz, jež v posledních tří letech věnoval na fungování své strany. VV dal celkem asi šest milionů korun. Z půjček nakupoval i nemovitosti a automobil. Babák dnes uvedl, že všechno splatí z prodeje akcií auditorské a účetní společnosti Bene Factum, které dříve nakoupil za cenu základního kapitálu. Dostane za ně prý 30 až 35 milionů korun ve dvou splátkách na konci letošního a příštího roku, částka je vázána i na hospodářské výsledky firmy.

Z bankovních výpisů vyplývá, že během let 2009 a 2010 poslal na účty véček 5,75 milionu. Z toho 650 tisíc korun zaslal z vlastních úspor, 1,6 milionu korun si půjčil od vlastní účetní firmy MxB a 3,5 milionu korun od firmy WCM CZ, kde dělal jednatele. Firma patří novozélandskému podnikateli Peteru Clifordovi.

„Obnos, který tam byl, který tam zůstal po určitých obchodech a který v tu chvíli společníci nepotřebovali, byl mně plně k dispozici a já jsem jakkoli mohl s tímto obnosem disponovat,“ uvedl Babák. Milionové dluhy chce poslanec a štědrý sponzor Věcí veřejných splatit z loňského prodeje akcií firmy Bene Factum, které mu mají podle jeho slov vynést až 35 milionů korun.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Jaroslav Škárka, vyloučený člen VV

„Na mě to působí, že je to narychlo vykonstruovaná úniková cesta. Mně to moc věrohodné nepřipadá, zvlášť když si někdo půjčuje na sponzorování strany a přitom má hypotéky.“

Michal Babák popírá mimo jiné tvrzení, že by jeho firma byla v roce 2009, kdy si od ní půjčil přes milion a půl, ve ztrátě. „Společnost MXb za poslední dva roky vykazovala zisk,“ tvrdí. O podklady úvěru je ochoten podělit se i s novináři. „Je tam ale řada věcí, které nesmím sdělit, jsem vázán obchodním tajemstvím,“ upozornil poslanec. Již dříve zdůraznil, že platby straně byly v souladu se zákony, a vyloučil, že by si peníze půjčoval od ministra dopravy v demisi a neformálního šéfa VV Víta Bárty.

Bárta čelí trestním oznámením nyní již bývalých poslanců VV Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí kvůli podezření z uplácení. Škárkovi údajně dal 170 tisíc a Kočí 500 tisíc korun. Bárta ovšem tvrdí, že jim peníze půjčil.

Zprávu o tom, že Babák nedokáže doložit, kde vzal zhruba šest milionů korun, které v posledních třech letech věnoval na fungování strany, přinesl týdeník Respekt. Další informace o údajném uplácení poslanců VV a Bártovým plánům získat z politické moci moc ekonomickou pro jeho někdejší firmu, bezpečnostní agenturu ABL, odstartovaly nynější vládní krizi.

Babák poskytl Věcem veřejným během dvou let celkem 11 sponzorských darů. Odmítá, že by si za peníze koupil přední místo na kandidátce strany. „Pan Babák by se dostal na to místo, i kdyby nesponzoroval, to s tím nemá vůbec nic společného,“ potvrdil předseda VV Radek John. Kampaň Věcí veřejných vyšla celkem na 83 milionů korun.