Okolí Sazky zasypaly „Hušákořanovy“ bankovky

Praha - Okolí sídla loterijní firmy Sazka se dnes ráno opět stalo terčem recesistů a protestujících. Silnici, která vede kolem budovy ve Vysočanech, lemovalo velké množství letáků s obrázky bankovek. Náklady na odstranění odpadu odhaduje Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK), která poházené papíry uklízela, na minimálně desítky tisíc korun.

„Technická správa komunikací od šesté hodiny ranní řeší tuto mimořádnou událost. V první fázi jsme se snažili uklidit papíry zejména z vozovky, jejichž množství v jednu chvíli ohrožovalo i bezpečnost silničního provozu,“ uvedl mluvčí technické správy Tomáš Mrázek. Pokud policie vypátrá původce, bude po něm TSK požadovat náhradu škody.

Bankovky lemovaly cestu od sídla firmy k O2 areně

V ulicích K Žižkovu, kde Sazka sídlí, a Českomoravské, tedy místě O2 areny, ležely archy s obrázky starých bankovek, které upozorňovaly na údajná pochybení na straně managementu i vlastníků Sazky. Právě výstavba vysočanské arény přinesla Sazce nynější problémy s financováním závazků v řádu několika miliard.

„Pokud zítřejší valná hromada ČSTV nepodnikne razantní kroky k odvolání stávajícího vedení ČSTV a potažmo Sazky, zbyde nám všem jen tenhle tunel,“ prohlásili autoři happeningu.

Celou akci Sazka ústy svého mluvčí Jana Tuny odsoudila: „Celá kampaň je jasným důkazem, že jde o zoufalou snahu skupin, které chtějí získat tradiční českou firmu, ovlivnit a zmanipulovat delegáty sobotní valné hromady ČSTV. Sazka je přesvědčena, že se před sobotní valnou hromadou ČSTV dá očekávat vyvrcholení této kampaně.“

šéf Sazky Aleš Hušák

„Dnešní další díl kampaně proti Sazce mě na jednu stranu pobavil, na druhou stranu si uvědomuji, kolik taková kampaň musí stát. Je naprosto jasné, že za ní nestojí žádní sportovci, a jsem přesvědčen, že by bylo daleko záslužnější peníze vržené do této kampaně věnovat například některému z venkovských sportovních klubů.“

Protesty na Sazku přibývají

Přitom okolí sídla Sazky se stalo místem protestu již několikrát. Předposlední akci, kdy se před budovou objevily hromady bot, loterijní firma komentovala s humorem, zřejmě především proto, že neznámí organizátoři zvolili umírněnější formu, než při dřívějším instalování figurín oběšenců na mostě u přilehlého libeňského nádraží.

Navíc v dnešním vydání deníku Mladá fronta Dnes se objevil pod nadpisem „Někdo má a někdo nemá“ celostránkový inzerát, který se, aniž by kohokoliv jmenoval, obrací na delegáty sobotní valné hromady ČSTV a kritizuje loterijní firmu: „Vy nemáte na provoz sokoloven, někdo se hřeje ve vile na Menorce. Vám chybí peníze pro mladší žáky, někdo se vozí zeleným Bentley. Vy nemáte ani na sodovku na zápasy, někdo si jen tak koupí vinařství. Sportovci, přemýšlejte na zítřejší valné hromadě ČSTV.“