ČSSD vyvolá po Velikonocích hlasování o nedůvěře vládě

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka informoval prezidenta, že v týdnu po Velikonocích chce jeho strana ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládnímu kabinetu Petra Nečase (ODS). O možnosti, že by se sociální demokraté ucházeli o pokus skládat vlastní kabinet, prý s prezidentem nehovořil. Sobotkův záměr dnes večer podpořilo i předsednictvo ČSSD. Poslanci předají v pondělí podpisovou listinu předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové. Již včera Klaus lídrům vládních stran řekl, že pokud se současná trojkoalice nedomluví na další spolupráci, dostane šanci sestavit vládu právě Sobotka jako lídr vítězné strany loňských voleb. Nečas ale už ve čtvrtek uvedl, že když koalice krizi přežije, vláda sněmovnu tak či onak o potvrzení důvěry požádá.

„Naší preferencí je dohoda politických stran o nových volbách, důležité je, aby termín byl relativně rychlý. Důležité také je přinést stabilní řešení pro Českou republiku, a jak se zdá, tato vláda naší zemi příliš stability nepřináší,“ řekl pro ČT po jednání Sobotka. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva strany dodal, že vláda slibovala zlepšení politické kultury a místo toho ji provází smršť skandálů. O své politice není schopná přesvědčit občany a ani se o to nesnaží. Připomíná „loď bláznů“. Neřeší katastrofální vývoj čerpání peněz z Bruselu, které je ohroženo v řádu stovek miliard korun.

Bohuslav Sobotka:

„Je to vláda skandálků, je to vláda korupčních podezření, je to vláda plná ministrů, kteří nemají nejmenší kompetenci k tomu, aby řídili takto odpovědné resorty. Sociální demokracie má velmi vážné důvody pro to, aby na půdě Poslanecké sněmovny iniciovala hlasování o nedůvěře vládě.“

Bohuslav Sobotka ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Pravicová vláda ODS, TOP 09 a VV podle Sobotky ztratila morální oprávnění vést zemi a provádět reformy. „Je to selhání pravice. Vláda je zcela nefunkční,“ řekl. Přiznal ale současně, že sociální demokraté nemají ve sněmovně dost poslanců na to, aby prosadili vlastní program. Proto je podle něj potřeba rozdat karty ve volbách znovu. K dotazům na možnou spolupráci s ODS či dalšími stranami se Sobotka odmítl vyjádřit.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek:

„Po devíti měsících vlády korupčních afér, tupých účetních škrtů a mystifikace není pro ČSSD myslitelné jednat s ODS a TOP 09 o jakékoliv formě podpory či tolerance pravicového kabinetu.“

Bezpečnostní expert Jeroným Tejc po jednání předsednictva poukázal na to, že nebude stačit vyměnit jen ministra vnitra, kterým je předseda VV Radek John, ale i jeho náměstky, jejichž prostřednictvím by bylo možné ovládat nového šéfa rezortu. Vyzval proto premiéra Petra Nečase (ODS), aby v tomto smyslu konal. Místopředseda Jiří Dienstbier s odvoláním na zveřejněnou nahrávku rozhovoru bývalé šéfky poslaneckého klubu VV Kristny Kočí, vyslovil podezření, že existuje snaha ovládnout justici a její nezávislost.

Klaus se s předsedy ODS, TOP 09 a VV Petrem Nečasem, Karlem Schwarzenbergem a Radkem Johnem sešel ve čtvrtek a dostalo se mu podle jeho slov ujištění, že chtějí pokračovat v dosavadním modelu vládní koalice. Každý z nich podle Klause dobře ví, že musí ustoupit. Odpoledne pak koaliční špičky dospěly k sedmi variantám řešení nejvážnější krize od vzniku nynější vlády. Po projednání ve stranických orgánech se mají znovu sejít v pondělí.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24