Antibyrokratickou cenu získala evropská organizace CEN-CENELEC

Praha - Antibyrokratickou cenu letos získala evropská instituce CEN-CENELEC, která se věnuje standardizaci technických norem na základě požadavků trhu. Ocenění, které šestým rokem udělovalo sdružení eStat.cz, dnes převzal v Senátu viceprezident instituce Carlo Masetti.

Instituce si podle vedoucího sdružení a europoslance ODS Edvarda Kožušníka zasloužila ocenění za trvalý a principiální postoj při prosazování takzvané „měkké“ regulace, která stojí v protikladu vůči úřednické regulaci „v podobě národních zákonů či direktivních opatřeních adresovaných z institucí Evropské unie“.

Na snahu institucí EU o větší centralizaci poukázal belgický europoslanec Derk-Jan Eppink, který cenu získal loni za kritický popis evropské byrokracie. Podle Eppinka, který představil český překlad své knihy Život evropského mandarína, má byrokracie v EU stále větší moc a ve stylu britského seriálu Ano, pane ministře si evropští komisaři pouze myslí, že něco řídí, ale ve skutečnosti to za ně dělají úředníci.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) pak poukázal na nedávnou zprávu, podle níž jsou české úřady zakonzervovány v minulosti, netransparentní a zpolitizované. Podle Sobotky hrozí, že se „český klasický byrokrat bude moci schovávat za nové formy evropské byrokracie s neprůhledným systémem regulací, dotací, směrnic a nařízení“.

CEN-CENELEC byla založena v roce 1982 uzavřením spolupráce mezi Evropskou komisí pro normalizaci (CEN) a Evropskou komisí pro normalizaci v elektrotechnice (CENELEC). Podle Masettiho instituce vydala už přes 2000 norem, které sjednotily národní předpisy zemí EU. Cílem je zjednodušení každodenního života. Na výrobcích je evropská standardizace znázorněna písmeny CE. Instituce se podílela mimo jiné na stanovení evropských požadavků na univerzální nabíječku pro mobilní telefony. ČR je členem této instituce od roku 1997, partnerem je Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

Antibyrokratické ocenění nese jméno někdejšího federálního poslance Michala Tošovského, spoluzakladatele sdružení, které se dlouhodobě věnuje projektům na zefektivnění veřejné správy. Cenu poprvé udělovalo v roce 2006, tehdy ji získal prezident Václav Klaus za to, že jako premiér inicioval vznik komise pro odstraňování byrokratické zátěže.