Převratné vesmírné expedice se zúčastní i česká věda

Praha – Nejvýznamnějším vesmírným projektem, na kterém se bude podílet i Česká republika, je sonda Solar Orbiter. Jejím úkolem bude pozorování Slunce. Půjde o vylepšeného následníka nynější sondy SOHO, na rozdíl od ní se ale přiblíží ke Slunci až na třetinu vzdálenosti mezi Sluncem a Zemí, což je zhruba oběžná dráha planety Merkur. Projekt za skoro půl miliardy eur financuje Evropská vesmírná agentura.

Sonda Solar Orbiter se Slunci přiblíží až do vzdálenosti pětačtyřiceti milionů kilometrů, tedy rekordně blízko. Žádná jiná sonda zářivou hvězdu nikdy z takové vzdálenosti nezkoumala. Navíc bude přelétat i nad jeho póly, které ze Země nelze pozorovat. „Bude moct na místě měřit nabité částice, kromě toho bude také dalekohledem nebo teleskopy pozorovat sluneční aktivitu,“ uvedl František Fárník z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Sonda bude mít na palubě mnoho přístrojů. Češi se budou podle Fárníka podílet svými komponenty na stavbě rentgenového teleskopu, detektoru radiových a plazmových vln, slunečního koronografu a čidla pro detekci proton/alfa částic. Celkem sonda, která je projektem Evropské vesmírné agentury, přijde na 450 milionů eur (přes 11 miliard korun), dodal. Startovat by měla podle serveru České kosmické kanceláře (CSO) v roce 2017.

Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář: "Pro výzkum sluneční soustavy, těles ve sluneční soustavě a Slunce jako takového je to první a unikátní příležitost, aby se Česká republika do těchto misí zapojila výrobou a vývojem vlastního zařízení."

Slunce je naší nejbližší hvězdou a svojí aktivitou ovlivňuje Zemi. Pozorování Slunce je podle Fárníka důležité pro řadu lidských činností. Erupce mohou ohrožovat astronauty, družice na oběžné dráze, ale i elektroniku nebo rozvod elektřiny na povrchu. Pochopit, jak funguje, je proto zásadní. „Nejsme schopní velmi přesně říct, kdy se objeví třeba sluneční erupce, jejíž následky by mohly dopadnout i na Zemi, kdybychom to uměli, tak bychom se mohli na tyto negativní vlivy připravit,“ prohlásil Fárník.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod