Prezident dostane v pondělí v jedenáct na stůl Kocourkovu demisi

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) přinese prezidentu Václavu Klausovi demisi ministra Martina Kocourka (ODS) na Pražský hrad v pondělí v 11 hodin dopoledne. O naplánované schůzce informoval Klausův mluvčí Radim Ochvat. Zatím není jisté, zda předseda vlády Klausovi zároveň předloží i jméno nového ministra průmyslu. O vládním angažmá jednal Nečas s poslancem a ekonomickým expertem strany Michalem Doktorem.

Doktor dnes řekl, že s Nečasem o vedení ministerstva průmyslu a obchodu hovořil. „Pan premiér i má rodina mou odpověď zná,“ řekl. Další schůzka s předsedou vlády kvůli této věci už zřejmě následovat nebude. „S panem premiérem jsme probrali vše, co je potřebné vyhodnotit, a ta rozvaha je tím uzavřena, ta volba už je jenom na panu premiérovi a já to naprosto respektuji,“ uvedl Doktor. 

Média i poslanci ODS zmiňovali mezi možnými nástupci Kocourka také předsedu poslanců ODS Zbyňka Stanjuru či někdejšího ministra průmyslu Martina Římana. Stanjura dnes nechtěl komentovat, zda s Nečasem o vstupu do vlády jednal. „Pan premiér má ústavní právo jmenovat ministra, nic víc, nic méně k tomu říkat nebudu,“ řekl.

Key Investments
Zdroj: ČT24

Kocourkovu rezignaci přijal premiér ve středu poté, co ministr vysvětlil svou finanční transakci se společností Key Investments v roce 2008 snahou „odklonit“ rodinné finance tak, aby se jich netýkalo jeho tehdejší rozvodové řízení. Na účtu jeho matky se tehdy objevily dluhopisy, které při prodeji vynesly přes 16 milionů korun.

Ministrův odchod začali po nepodařené tiskové konferenci, kde Kocourek věc vysvětloval, žádat i politici vládní koalice a jeho vlastní ODS. S premiérem se tehdy Kocourek dohodl, že vládu opustí v pondělí. Dnes jej totiž čeká dlouho plánované jednání s ruským vicepremiérem Alexandrem Žukovem. 

Zatím ale není jisté, zda s sebou na Hrad Nečas v pondělí přiveze rovnou i Kocourkova nástupce či alespoň se svou volbou seznámí hlavu státu.

Zbyněk Stanjura
Zdroj: ČT24