Obrana prodá nemovitosti za 17 milionů

Praha - Ministerstvo obrany ze 37 nemovitostí, které na konci září nabídlo k prodeji, nakonec prodává jen devět. O ostatní nebyl zájem, či nabídka nebyla odpovídající. Za pozemky a nemovitosti, u nichž byly nabídky podány a ministerská komise pro nakládání s nepotřebným majetkem o prodeji rozhodla, ministerstvo obrany získá necelých 17 milionů korun. Další výběrové řízení na odprodej nepotřebných nemovitostí začne 22. listopadu, v nabídce bude mimo jiné hotelové zařízení u Lipenské přehrady.

Mezi armádními nemovitostmi, s jejichž prodejem souhlasila komise vedená ředitelem odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem ministerstva obrany Josefem Lachmanem, je například byt v Praze-Troji. Zájemce jej získá za 3,3 milionu korun. Nejdráž je prodávána část kasáren v Čáslavi, za kterou nový majitel zaplatí 8,9 milionu. Nejlevnější nemovitostí je naopak areál s čerpací stanicí kousek za obcí Slabčice v jižních Čechách. Prodán bude za 12 001 korun. Starý bunkr, známý jako „řopík“, v Pohořelicích na jižní Moravě stojí nakonec 25 500 korun.

Nové výběrové řízení, které chce armáda vypsat v úterý 22. listopadu, nabídne ke koupi mimo jiné vojenské hotelové zařízení Lipno-Hůrka u Lipenské přehrady v Pošumaví, školicí zařízení ve Špindlerově Mlýně - Labské, areál letiště Všechov u Tábora, garáže v Praze či Písku, vojenskou nemocnici a ubytovnu v Klatovech a další.

Podle ředitele odboru Lachmana je do konce roku plánován ještě další tendr, kde mezi zajímavými objekty bude například činžovní vila v Praze 4, areál Sochorových kasáren v Olomouci nebo několik objektů opevnění.