Sobotka: Vláda je pro Čechy konečnou stanicí

Praha – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na úvod programové konference strany varoval před vládními reformami, které společnost rozdělují - místo toho, aby ji motivovaly. Podle něj nabízí současná vláda pro řadu lidí konečnou stanici, lidé mají z budoucnosti strach. Sobotka zdůraznil, že selhala politika nového středu.

První řečník programové konference ČSSD zdůraznil, že Česko potřebuje pozitivní vizi bezpečnosti. Bezpečná země bez korupce se slučuje s vysokou mírou soudržnosti, proto chtějí sociální demokraté zavést spravedlivé reformy. „Občané potřebují mít pocit, že ušetřené peníze nikdo nerozkrade,“ myslí si Sobotka. ČSSD podle něj musí lidem nabídnout alternativu v podobě sociálního státu, který nebude budován za cenu zadlužování.

Bohuslav Sobotka

„Změna je možná a my jsme ta změna.“

ČSSD plánuje náklady reforem rovnoměrně rozdělit mezi ty, kteří její dopady unesou. Sobotka opět mluvil o nutnosti zdanění bohatých Čechů a také firem a zrušení rovné daně. Podle něj se globální demokratické trhy vymkly kontrole a je třeba je tvrdě regulovat. Rovněž vládní reakce na krizi, za kterou dle Sobotky stojí finanční trhy, je chybná.

Projev Bohuslava Sobotky (zdroj: ČT24)

Sobotka: Politika nového středu selhala

Sobotka i dnes pokračoval v soustavné kritice vládnoucí koalice. Podle něj politika nového středu selhala a další pokračování v neoliberální politice není možné, a to ani na celosvětové úrovni. Reakce kabinetu na současnou ekonomickou krizi postrádá spravedlnost, etický rozměr a dlouhodobý plán, dodal. Podle něj jsou plány vládních stran odtrženy od reality, pravice prý nemá intelektuální, personální ani programovou kapacitu na řešení krize. „Lidé platí Nečasově vládě stále víc a víc, aby se měli stále hůř a hůř,“ prohlásil.

Členové koalice
Zdroj: ČT24

Reformy musejí mít podle Sobotky lidský rozměr. Nejsilnější opoziční strana proto bude usilovat mimo jiné o obnovení nižší DPH na léky a potraviny, zavedení progresivní daně z příjmů a vyššího zdanění nejbohatších firem. Slíbil také „oslabit“ koalicí zaváděný druhý pilíř důchodového systému, tedy individuální spoření v soukromých penzijních fondech s příspěvkem státu.