Trojice Čechů to má v Zambii složité, Zambie zatím s Českem mluvit nechce

Praha - Zatím marně se tuzemská diplomacie snaží pomoci třem mužům, které v Zambii považují za vyzvědače. Tamní ministr se odmítá spojit s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Česká televize navíc zjistila, že prokurátor, navzdory četným přímluvám, odmítá obžalobu Jiřího Cetla, Jana Coufala a Michala Vebra stáhnout. Obsáhlejší reportáž k tomuto tématu nabídnou v pondělí ve 21:25 Reportéři ČT na programu ČT1. Dva dny staré fotografie ze Zambie ukazují podmínky, ve kterých čekají tři Češi na soud:

Minimálně 25 let vězení jim hrozí za to, že na výletě vyfotili letadlo. Nemají pasy, nesmějí odjet z hlavního města. Snaha českého ministra zahraničí dovolat se tomu zambijskému, je zatím marná. „Zambijská strana nám říká, že jejich ministr je nesmírně vytížený a že o rozhovor zájem má, ale že sedí parlament a že je pan ministr povoláván k důležitým rozhodnutím do prezidentského paláce…,“ dodal pro ČT mluvčí ministerstva Vít Kolář. 

Letadlo, o které se zajímali muži obvinění v Zambii
Zdroj: ČT24

Situace v Zambii je velmi nepřehledná, navíc tam nastaly politické změny - do případu tří Čechů jsou zapleteny i tajné služby, vyměnila se vláda. A v neposlední řadě v čele země stojí prezident, který se vymezuje vůči cizincům. „Může klidně být možné, že právě toto může být tím hlavním důvodem. Prostě krátce po volbách se hledá nějaké zajímavé téma, na kterém by se ukázalo, že právě politika je opravdu nová,“ domnívá se český velvyslanec v Zimbabwe Luděk Zahradníček. 

Cílem českého ministerstva zahraničí je, aby k soudu v Zambii vůbec nedošlo. Do případu by potom totiž česká strana měla ještě menší šanci vstoupit než teď. 

Situace pro trojici zadržených se tak po měsíci stává čím dál tím těžší. S rodinami doma si telefonují nebo posílají zprávy. Petice na podporu Čechů teď čítá skoro 8 tisíc podpisů. Síly všech, kteří se snaží dostat muže zpátky do Česka, ale budou ještě potřeba. Vyjednávání se zambijskou stranou jsou nyní podle Víta Koláře jedním slovem „frustrující“. 

Ministr zahraničí se bude snažit navázat kontakt se Zambií i tento týden.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)