Světový den diabetu varuje před podceňováním nemoci

Praha - Diabetes bývá někdy nazýván novou epidemií třetího tisíciletí. Cukrovkou u nás trpí každý desátý člověk a počet pacientů neustále roste. Právě dnešek - Světový den diabetu - má připomenout, že se až v osmdesáti procentech případů dá cukrovce druhého typu předejít.

Touto poruchou metabolismu sacharidů totiž trpí čím dál více lidí. V Česku jich je teď v evidenci osm set tisíc a diagnózu si ročně vyslechne až padesát tisíc nových pacientů. V procentech je to jedno z nejvyšších čísel v Evropě. Cukrovka je onemocnění charakterizované především vysokou hladinou krevního cukru. Příčin může být několik. A právě podle příčiny rozlišujeme různé typy onemocnění.

První typ - dědičný

Pacienti mají nedostatek hormonu inzulinu. Ten hladinu cukru v těle snižuje.

Druhý typ

U diabetu druhého typu člověk hormon může vyrábět, ten ale nemusí správně fungovat. Devadesát procent nemocných trpí právě cukrovkou číslo dvě. K té se člověk „dopracuje“ přejídáním a nedostatkem pohybu.

Milénium (zdroj: ČT24)

Cukrovka může způsobit slepotu, selhání ledvin a je druhou nejčastější příčinou amputace. Světový den diabetu byl vyhlášen v roce 1991 - 14. listopadu se narodil objevitel inzulinu Frederik Banting.

Zhruba třicetiminutový symbolický pochod má v Praze nejen upozornit na diabetes a tím i zvýšit povědomí o této civilizační chorobě. „Tím pochodem chceme přimět lidi k tomu, aby se starali o svoje zdraví, a to třeba právě chůzí,“ řekla pro ČT Daniela White, generální ředitelka společnosti Novo Nordisk. Také na náměstí Republiky měří odborníci cholesterol, body mass index (BMI) a glykémii. Na den diabetu se také symbolicky oblékají některé architektonické památky, v Praze zazáří modře památník na Vítkově.