Ministerstvo odmítá vinu v kauze Mostecké uhelné, nemělo prý podklady

Praha - Ministerstvo financí odmítá vinu za to, že se Česká republika nestihla připojit jako poškozená strana k trestnímu řízení ve Švýcarsku v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Úřad se prý o dotazu Švýcarů dozvěděl na přelomu března a dubna. Od té doby se mu přes opakované pokusy nepodařilo od Vrchního státního zastupitelství v Praze získat informace, z nichž by bylo možné dovodit, že Česku vznikla v souvislosti s privatizací MUS škoda.

„Státní zastupitelství vůbec není kompetentní k tomu, aby se vyjadřovalo k tomu, zda je Česká republika poškozená, nebo nikoli, a aby Českou republiku zastupovalo navenek. Od toho zde máme ministerstvo financí,“ uvedl k tomu v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce České televize nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Právě ministerstvo financí by podle něj mělo vědět, jestli Česku chybí 12 miliard.

Švýcaři se Česka v minulosti dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana. České úřady nereagovaly. Švýcarsko přitom v rámci vyšetřování zablokovalo v přepočtu přes 12 miliard korun. Podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) se Česko mohlo k trestnímu řízení ve Švýcarsku připojit do konce přípravného řízení, které již skončilo. Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že případ předala k soudu. Česká republika tak podle NSZ nyní může o náhradu škody usilovat pouze v civilním řízení. Podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake (VV) jde o „proces poněkud komplikovanější“.

Peake: „Považuji za velmi smutné, že žádný z ministrů, který byl osloven švýcarskou stranou, nepřinesl tuto problematiku na vládu, aby se vyřešil kompetenční problém. 12 miliard není horký brambor, který by si mezi sebou měli přehazovat ministři s tím, že nikomu nepatří a že nám těch 12 miliard nechybí.“

Ministerstvo neznalo vyšetřované osoby

„Žádost švýcarského federálního prokurátora ohledně připojení se ČR jako poškozeného subjektu s nárokem na škodu obdrželo vrchní státní zastupitelství (VSZ) již v květnu roku 2010, ministerstvo spravedlnosti v červnu 2010,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Ministerstvo financí se však o dotazu Švýcarů podle něho dozvědělo až na jaře letošního roku a snažilo se z VSZ neúspěšně dostat potřebné informace, aby mohlo zareagovat. „Až teprve z dopisu Federální státní zástupkyně Švýcarska doručeného 14. října 2011 (tedy deset dní před podáním žaloby, o které bylo MF informováno prostřednictvím médií) se MF dozvědělo základní informace, jakých osob by se možná trestná činnost mohla týkat a z jakých činů by mohly být obviněny, s odkazem, že podrobnými informacemi disponuje VSZ,“ sdělil mluvčí.

Aby podle něho mohlo ministerstvo hájit majetkové zájmy Česka v zahraničí, musí mít k dispozici informace, podle nichž by dospělo k závěru, že České republice vznikla škoda. „V této souvislosti je MF pouze známo, že orgány činné v trestním řízení minimálně po dobu deseti let prověřují, zda v souvislosti s privatizací MUS došlo k protiprávnímu jednání, což je základním předpokladem pro možný vznik škody. Do současné doby nám není známo, že by v dané věci byla obviněna konkrétní osoba,“ uvedl Jakob.

„Jsme připraveni intenzivně spolupracovat se státním zastupitelstvím jak v ČR, tak ve Švýcarsku, zároveň však zásadně odmítáme nést odpovědnost za případnou liknavost obou institucí,“ uzavřel mluvčí. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se dnes kvůli kauze obrátil na předsedu vlády Petra Nečase (ODS) a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Jakékoli pochybení odmítá i ministerstvo spravedlnosti. Mluvčí úřadu Tereza Palečková uvedla, že švýcarský velvyslanec předal letos v březnu Pospíšilovi nótu s výzvou, aby se Česká republika vyjádřila, zda se chce připojit jako poškozená strana k trestnímu řízení. Pospíšil prý již tehdy velvyslance upozornil, že rozhodnutí je v kompetenci ministerstva financí, kam také nótu předal. MF prý naposledy v dubnu ministerstvo spravedlnosti informovalo o tom, že další postup řeší s VSZ.

Mostecká uhelná společnost
Zdroj: ČT24

Švýcarská prokuratura viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a „vyprána“. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.