Vláda projedná kauzu Mostecké uhelné v pátek

Praha – Po přehazování viny mezi Nejvyšším státním zastupitelstvím a ministerstvem financí za to, že se Česká republika dosud nepřipojila ke švýcarskému trestnímu řízení v kauze vyvedení dvanácti miliard korun z Mostecké uhelné společnosti (MUS), se dnes případem zabývala vláda. Ale ani ta jej zatím neposunula kupředu, vládní špičky totiž přístup Česka k trestnímu řízení ve Švýcarsku proberou na speciální schůzce v pátek odpoledne. ČSSD dnes uvedla, že požaduje informaci ve sněmovně.

Podle Mladé fronty Dnes Švýcaři kontaktovali za poslední rok české úřady nejmíň pětkrát, většinou šlo o ministerstvo financí. Koncem října švýcarské úřady oznámily, že po šestiletém vyšetřování obviňují sedm lidí, hlavně Čechů, z finančních machinací kolem Mostecké uhelné společnosti. Podle nich byla velká část majetku firmy převedena do Švýcarska a takzvaně vyprána. Na tamních účtech proto bylo zablokováno dvanáct miliard korun. V Česku to ale zatím vypadá, že nikomu tyto miliardy nechybí, protože se k trestnímu řízení zatím nepřipojilo, ačkoliv se Švýcaři už v minulosti dotazovali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana. 

Vinu za nepřipojení se k trestnímu řízení si přehazují Nejvyšší státní zastupitelství a ministerstvo financí, které vinu odmítá. Úřad se prý o dotazu Švýcarů dozvěděl na přelomu března a dubna. Od té doby se mu přes opakované pokusy nepodařilo od Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) získat informace, z nichž by bylo možné dovodit, že Česku vznikla v souvislosti s privatizací MUS škoda.

Rampula: Nákup akcií Mostecké uhelné nebyl trestným činem

Nákup akcií Mostecké uhelné společnosti za její vlastní peníze nebyl podle odvolaného pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly trestným činem. MUS totiž podle Rampuly nebyla způsobena škoda. Prodej zhruba 46 procent akcií MUS z roku 1999, za nímž stála vláda Miloše Zemana, je navíc podle něho již promlčen.

Rampula vedle toho odmítl pochybení státního zastupitelství v souvislosti s dotazy Švýcarů, zda se ČR hodlá připojit k tamnímu trestnímu řízení, které s kauzou MUS souvisí: „Tehdejší manažeři koupili akcie Mostecké uhelné společnosti i za využití finančních prostředků této firmy. Peníze ale následně i se zhodnocením vrátili. Toto jednání můžeme považovat za nemorální, ale nemůžeme ho považovat za trestné. Tedy alespoň v tomto vědomostním stadiu. Tímto jednáním totiž nebyla způsobena Mostecké uhelné společnosti škoda, protože peníze byly i s úroky vráceny. Ani sama firma se necítí býti poškozena.“

Rampulův nástupce Stanislav Mečl ale upozornil, že Rampulovy výroky nejsou oficiálním názorem Vrchního státního zastupitelství v Praze. Jeho vystupování považuje za „naprosto neprofesionální“: „Ve věci Mostecké uhelné společnosti stále probíhá řízení, doplňuje se dokazování a v tomto okamžiku není možné se k hodnocení dosud provedených důkazů konkrétně vyjadřovat.“ Pokud by se „tato jednání“ opakovala, uvažoval by prý o Rampulově postihu.

Objevilo se i tvrzení, že už se Česká republika k řízení připojit nemůže. To ale ministr financí Kalousek ve Studiu 6 vyvrátil: „Švýcarský trestní řád zná dva instrumenty. Jednak podle článku 118, kde se už nemůžete přidat k trestnímu řízení tak, že tam máte svého státního zástupce, můžete žádat výši trestu a mít závěrečnou řeč před soudem. Nicméně kdykoli po obžalobě se podle článku 122 můžeme připojit jako soukromý žalobce, který prohlásí, že je poškozený. Naše pozice, z hlediska peněz, je úplně stejná, jako by byla před obžalobou – máme i možnost nahlížet do spisu a vymáhat škodu, pokud budeme schopni říci, z jakého skutku nám ta škoda vznikla.“

Nejvyšší státní zástupce má podle Kalouska pravdu, že jem ministerstvo financí může vyčíslit, jaká škoda českému státu vznikla. Ovšem někdo z orgánů činných v trestním řízení musí podle něj ministerstvu říci, z jakého skutku.

„Neevidujeme za stíhanými osobami žádnou škodu. Švýcarské orgány stíhají několik českých občanů za praní špinavých peněz, kterého se dopouštěly na území jejich státu. Nikde ale není řečen zdrojový skutek těch peněz, tedy jakým jednáním škoda České republice vznikla. My škodu neevidujeme, ale to neznamená, že nevznikla. Trestní orgány musí někoho obvinit,“ dodal Kalousek

Sociální demokraté budou podle svého předsedy Bohuslava Sobotky prosazovat, aby na příští schůzi Poslanecké sněmovny premiér Nečas o postupu v této kauze informoval poslance a především občany. Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová cítí „rozpačitost a bezradnost“ kabinetu. Má za to, že vláda mohla podat předběžnou přihlášku a později ji doplnit.

Vydáno pod