Kvůli chybě soudkyně má za dveřmi exekutory

Praha – Nahlásit ztrátu či krádež občanského průkazu se vyplatí. Může se totiž například stát, že někdo jezdí městskou hromadnou dopravou načerno a při kontrole revizora předloží zrovna váš občanský průkaz. Takový je i případ nic netušícího čtyřiačtyřicetiletého Martina Koptiše, kterému po letech začaly chodit obsílky od soudu, protože zloděj jezdil pod jeho jménem načerno pražskou MHD. Ačkoliv ale Koptiš krádež svého občanského průkazu nahlásil, prohrál několik soudů a hrozí mu exekuce majetku. A důvod? Chyba soudkyně.

Neznámého černého pasažéra, který se s ukradeným občanským průkazem vydával za Martina Koptiše, přistihli revizoři celkem desetkrát a pražský dopravní podnik spustil mašinérii, o které se Koptiš dozvěděl až prostřednictvím soudů. Deset stejných případů cizích černých jízd, deset stejných soudů. Přesto jen pět z nich Martin Koptiš vyhrál a pět prohrál. Je tedy pětkrát pravomocně odsouzen za černé jízdy neznámého pachatele.

Krádež svého občanského průkazu Koptiš nahlásil a má k tomu potřebnou dokumentaci. Jak je tedy možné, že byl pravomocně odsouzen? Odpověď na tuto otázku je nutno hledat v postupu soudu a ten chyboval. Tehdy, v roce 1993, bydlel Martin Koptiš v Nuselské ulici v Praze 4. Pár měsíců poté, co mu ukradli občanský průkaz, se přestěhoval na novou adresu, rovněž v Praze 4, kam ho také obesílal Obvodní soud pro Prahu 4. Tak se Martin Koptiš dozvěděl, že má problém, a u soudu ho vyřešil. Druhý soud, který řešil černé jízdy, mu sem ale neposlal nic.

Předseda Obvodního soudu pro Prahu 7 Ladislav Hejtmánek nastalou situaci vysvětluje následovně. „Chyba je v tom, že soud vycházel z údajů, které mu poskytla centrální evidence obyvatel, a na základě toho se domníval, že pan Koptiš se nenalézá na tom místě bydliště, které bylo uvedeno v evidenci obyvatel,“ popisuje Hejtmánek. V tu chvíli měl soud použít druhou, správnou adresu, kterou mu poskytla městská evidence obyvatel, což ale neudělal.

Martina Lhotáková, mluvčí Městského soudu v Praze

„To pochybení nastalo v konkrétním řízení, za které má odpovědnost konkrétní soudce, který ve věci vydal rozsudek.“

Soudkyně, podepsaná pod všemi rozsudky proti Martinu Koptišovi, je dnes už ale po smrti. „Panu Koptišovi se v konečném důsledku stalo to, že byl odsouzen, aniž by měl možnost se k žalobě vyjádřit a bránit se jí. Bylo porušeno jeho základní lidské právo, právo na spravedlivý proces, které je samozřejmě zakotveno v Listině základních práv a svobod,“ konstatuje Lhotáková.

Netrvalo dlouho a dorazily i první exekuční příkazy. Proti rozsudkům, ze kterých tyhle exekuce vyplynuly, se Martin Koptiš snažil bránit. Při tom se ale ztratil v paragrafech a všechna odvolání a žaloby nestihl podat v příslušných lhůtách. Dosáhl tak jen toho, že soud zrušil jediný ze šesti nespravedlivých rozsudků. Proto má teď Martin Koptiš za přestupky, které nespáchal, zaplatit šestašedesát tisíc korun. To je cena jízdenek, pokut a soudních, advokátních a exekutorských nákladů a odměn. Další desetitisíce musel zaplatit za to, že se neúspěšně bránil proti pěti stále platným rozsudkům.

Filip Melzer, náměstek ministra spravedlnosti

„Pokud v tomto případě už byly promeškány veškeré lhůty, tak v tuto chvíli už právní řád nenabízí žádné další prostředky.“

Byl tedy Martin Koptiš černým pasažérem, nebo nebyl?

„V tomto případě skutečně věřiteli musí být jasné, že žádá peníze po někom, kdo mu peníze nedluží,“ míní náměstek ministra spravedlnosti Melzer. „Ta pohledávka nikdy nevznikla, což je zcela zřejmé,“ říká viceprezident Exekutorské komory ČR Jiří Prošek. To vše je ale zůstává pouhým názorem. 

„Ačkoli plně rozumíme složité situaci pana Koptiše, tak musíme sdělit, že dopravní podnik nemůže na základě tvrzení toho, že pochybila soudní soustava České republiky, zastavit exekuční vymáhání. Dopravní podnik bude vymáhat po panu Koptišovi peníze za jízdu načerno, a to v plné výši,“ říká mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Ilona Vysoudilová.

Pravděpodobně poslední možností, jak vše zvrátit, tak bude Koptišova žaloba na stát. „Zvažujeme žalobu na stát, protože já jsem se do této situace dostal vinou státu, úplně původně. Takže tam opravdu byla špatná rozhodnutí soudu pro Prahu 7 a my budeme ten stát nějak žádat o nápravu,“ uzavírá Koptiš.

Chybné rozhodnutí soudu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod