Policie obvinila strojvedoucího vlaku, jenž vykolejil v Ostravě

Ostrava – V souvislosti s říjnovým vykolejením vlaku v Ostravě policie obvinila 42letého strojvedoucího. Při nehodě se zranilo sedm lidí. Strojvedoucí podle policie zanedbal své povinnosti, a proto byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti. Pokud se dostane před soud, může ve vězení strávit až osm let.

„Strojvedoucí osobního vlaku zřejmě nesledoval trať a návěsti, přičemž pravděpodobně projel vjezdové návěstidlo se signálem návěsti stůj,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. I podle zjištění Drážní inspekce nehodu zavinil strojvedoucí. „Při prohlídce soupravy jsme neodhalili žádnou technickou závadu. Strojvedoucí vůbec nepoužil brzdy,“ řekl mluvčí inspektorů Martin Drápal a dodal, že souprava těsně před vykolejením jela rychlostí kolem 80 kilometrů v hodině, tedy maximální povolenou.

Podle dosud zjištěných informací vlak projel návěstidlem, které zakazovalo jeho další jízdu. Trať v tu chvíli byla připravena pro vlak jedoucí v opačném směru. Souprava vůbec neměla být v pohybu, měla stát. Když projela, výhybka ji navedla na slepou kolej, aby nenastal čelní střet s protijedoucím vlakem. Vlak ale pravděpodobně jel vysokou rychlostí, protože prorazil zarážedla na konci slepé koleje a zastavil se až o stromy na okraji nedalekého lesa.

Ke zraněným museli záchranáři pěšky

Škoda na vlaku, ve kterém cestovalo pět desítek lidí, se podle Drážní inspekce pohybuje kolem 15 milionů korun. Dalších 300 tisíc korun si vyžádá oprava poškozeného kolejiště. Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že ošetření po nehodě vyhledalo sedm lidí. Nejvážněji byl zraněn strojvedoucí. Dalších šest lidí utrpělo spíše lehčí poranění.

Vlak jedoucí z Českého Těšína do Opavy vykolejil mezi zastávkami Ostrava-Svinov a Ostrava-Vítkovice. Nehoda se stala na odlehlém a nepřístupném místě. Hasiči se k místu dostávali pěšky víc než hodinu. Sanitky se tam nedostaly vůbec. Záchranáři zraněné v noci převzali ve stanici Ostrava-Svinov, kam je dopravil zvláštní vlak. Práce policie na případu podle Holčákové nekončí. „Před námi je množství dalších úkonů. Proto nebudeme v současnosti sdělovat jakékoli detaily, další informace zveřejníme, jakmile to situace dokazování umožní,“ řekla.