Zeman znovu otevřel kauzu údajného podplácení Michálka Drobilem

Praha/Brno - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman znovu otevřel kauzu údajného podplácení odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka ze strany bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Policie případ odložila v polovině června, Zeman však v rámci takzvané kontroly skončené věci dospěl k závěru, že rozhodnutí o odložení případu bylo předčasné. Policie má doplnit dokazování. Drobil věří, že bude po doplněném dokazování definitivně očištěn.

Zeman případ vrátil na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. „Policii České republiky bude uloženo doplnit dokazování podle konkrétních závěrů provedené prověrky, neboť za současného stavu nelze ve věci rozhodnout. Teprve po doplnění dokazování bude možno učinit závěr, zda je dáno důvodné podezření ze spáchání trestného činu konkrétní osobou. Nejvyšší státní zastupitelství v této věci nepředjímá další procesní postup a upozorňuje na  nutnost respektování presumpce neviny,“ uvedla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Helena Markusová. 

Pavel Drobil: „Závěr NSZ vítám, neboť je z něj zřejmé, že nebylo zejména možné rozhodnout o mém obvinění z trestného činu. Věřím, že po doplněném prověřování budu definitivně očištěn od všech Michálkových nařčení, a zejména skončí spekulace o zasahování do vyšetřování.“

Policie případ odložila s tím, že nejde o podezření ze spáchání trestného činu. Mezi státním zastupitelstvím a policií pak ale vypukl spor o to, kdo za odložením kauzy stojí. Podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové se policie ztotožnila se závěrem obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárky Pokorné - tedy, že nezjistila podezření z korupce. S tím však protikorupční útvar nesouhlasil. Jeho šéf Tomáš Martinec uvedl, že kriminalisté jednali na pokyn státní zástupkyně, sami prý byli jiného názoru. Martinec již dříve avizoval, že pokud NSZ kauzu znovu otevře, policie bude žádat o vydání Drobila k trestnímu stíhání a zbavení poslanecké imunity.

Zatím jediným obviněným v kauze byl poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila - Martin Knetig. Obvodní soud pro Prahu 1 ale nedávno jeho stíhání zastavil. Server Česká pozice s odkazem na důvěryhodný zdroj napsal, že jediný svědek, kterého policie měla, uvedl, že se trestný čin nestal. Žalobkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 ale podala proti soudnímu rozhodnutí stížnost.

Michálek podal v prosinci trestní oznámení kvůli připravovanému tendru na poradenství za 80 milionů korun v oblasti projektů k čističkám odpadních vod, kde měla podle něj být dopředu domluvená vítězná firma. Na údajnou korupci upozornil prostřednictvím tajných nahrávek. Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil, a na oplátku mu nabídl místo svého náměstka.