Akcie IZIPu prý koupí společnost Asseco Central Europe

Praha – Utajovaným investorem do projektu elektronických zdravotních knížek IZIP je podle zdroje ČTK nadnárodní společnost Asseco Central Europe. Majorita zůstane Všeobecné zdravotní pojišťovně, Asseco pak má koupit 49 procent akcií. Nákup budou v pondělí řešit členové správní rady pojišťovny, o jménu investora už byli podle zdroje informováni. Dostali také zprávu auditora, z ní by mělo vyplynout, zda VZP nehrozí kvůli projektu IZIP mezinárodní arbitráž. Šéf správní rady Marek Šnajdr nechce až do pondělního jednání věc komentovat, její člen Michal Sojka se ale netajil tím, že z projektu, který stál VZP za deset let přes 1,8 miliardy korun, by pojišťovna měla vycouvat, a to bez ohledu na to, co bude ve zprávě auditora.

Česká televize dala kupní smlouvu na akcie k posouzení expertovi a ten zjistil, že pokud by chtěla VZP po nákupu akcií projekt zastavit, tak Česku bude hrozit mezinárodní arbitráž. „Já si myslím, že se stát jednoznačně zavázal, protože v tom memorandu o porozumění se jednoznačně deklaruje, že VZP bude chránit a rozvíjet svoje investice do projektu IZIP,“ tvrdí ředitel Rozhodčího soudu Luděk Lisse.  

Ještě nedávno přitom tvrdil šéf VZP Pavel Horák, že se pojišťovna ovládnutím IZIPu k ničemu nezavazuje a projekt internetových knížek může kdykoli ukončit. Podle Luďka Lisseho ovšem arbitráž v případě, že by po nákupu akcií chtěla pojišťovna projekt zastavit, hrozí. Vzhledem k tomu, že dává pojišťovna do projektu ročně 150 milionů korun, tak je i hodnota možné arbirtáže odhadovaná v řádu stovek milionů.

VZP má uložené akcie v úschově jen do středy, v pondělí se tedy musí rozhodnout. Investice Asseca prý umožní, aby byl IZIP i projekt elektronických knížek zachován a bude se nadále rozvíjet, i kdyby z něj nakonec VZP odstoupila. Asseco prý chce rozšířit systém elektronických knížek i do dalších zemí EU. Společnost je silná na domácím trhu v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku nebo Izraeli a je přítomná i ve Španělsku, Portugalsku, Japonsku, USA či Kanadě. „Osobní elektronická zdravotní knížka pojištěnce je něco, co vzniká všude v Evropě,“ konstatoval Manažer IZIPu Tomáš Mládek.   

Podle zdroje vedl management IZIP jednání také s několika dalšími nadnárodními společnostmi jako Ness, Helwett Packard či CompuGroup, ale skupina Asseco údajně předložila nejkonkrétnější představu o formě investice do českého zdravotnictví.   

V současnosti vlastní IZIP, a.s. dva majitelé - VZP a společnosti eHI, která získala některé akcie přímo od bývalých akcionářů IZIP a dalším bývalým akcionářům umožnila bezúplatné předání akcií do VZP. Majetkové podíly v IZIP prodávali prostřednictvím eHI europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, kteří o podílu v IZIP neinformovali europarlament, a manažer IZIP Tomáš Mládek, který prodával akcie přímo. Další akcie předali spoluautoři projektu Pavel Hronek a Jiří Pašek.