Ředitelka Metropolitní univerzity odešla s podmínkou

Praha – Anna Benešová, ředitelka Metropolitní univerzity Praha (MUP) odešla dnes od pražského městského soudu s podmínkou - za podplácení a zpronevěru si vyslechla dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let. Na rozdíl od Obvodního soudu pro Prahu 10 však ženu v odvolacím jednání zprostil obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Je to křivda, protože jsem Metropolitní univerzitu Praha nikdy ničím nepoškodila. Já té škole dávala víc, než kolik jsem od ní dostala, na úkor osobních a rodinných záležitostí,“ řekla chvějícím se hlasem po vyhlášení rozsudku pětašedesátiletá Benešová. „Já ji založila, z nula korun českých se skupinou nadšenců, entuziastů, kteří pracovali zadarmo včetně mých vlastních dětí,“ dodala. Její advokát Miroslav Zámiška pouze doplnil, že pravděpodobně podá dovolání.

Obžaloba vinila Benešovou z několika skutků. Ředitelka školy podle spisu mimo jiné umožnila v rozporu s právními předpisy bezplatné studium desítkám lidí. Univerzitě tím podle verdiktu způsobila škodu přes šest milionů korun. Žena v minulosti vinu popřela.

Podle soudů nechala Benešová na MUP studovat zhruba pět desítek zájemců, kteří nezaplatili stanovené školné. Mezi takovými studenty byla například Miss World Taťána Kuchařová, zaměstnanci pražského magistrátu, jednotlivých městských částí či Úřadu průmyslového vlastnictví.

Benešová také předávala v obálkách s prospekty univerzity úplatky lidem, kteří mohli ovlivnit využívání prostor MUP. V lednu 2008 dala 50 tisíc korun úřednici z královéhradeckého krajského úřadu, aby ovlivnila výši ceny pronájmu budovy pro univerzitu. V roce 2009 zase předala obálku se 100 tisíci korunami radnímu pro Prahu 3 Pavlu Hurdovi.