Sociální pracovníci nerespektovali nařízení, sourozence rozdělili

Praha – Sociální pracovníci často nerespektují nařízení ministerstva práce a sociálních věcí. Ukazuje to případ sourozenců z Dobrušky. Po odebrání z rodiny bylo šest dětí rozděleno a putovaly do několika zařízení. Teprve po půl roce se budou stěhovat do jednoho dětského domova. Přitom nechat sourozence pohromadě sociálním úřadům a soudům nařizuje přímo zákon.

Nejmladší ze šesti sourozenců je nyní v kojeneckém ústavu, nejstarší sedmiletý v dětském domově v Holicích. Další čtyři děti ve věku od jednoho roku do pěti let pak žijí v Klokánku v Jindřichově Hradci, kam je poslal soud. „Když k nám děti přišly, byly to chudáčkové, byly podvyživené,“ řekla ČT ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Od 21. listopadu by už děti měly být opět spolu. Všechny by se měly přesunout do dětského domova v Holicích. „Změnu jsem vydal z toho důvodu, aby všechny děti byly umístěny spolu v jedné skupině,“ zdůvodnil své rozhodnutí soudce z Rychnova nad Kněžnou Ondřej Rott. Zaměstnanci Klokánku ale se stěhováním dětí nesouhlasí. Pro sourozence to podle nich bude velice těžké, protože si budou muset zvykat na nové prostředí a nové pečovatelky. „Tady získali ten pocit domova, bezpečí, mají tety hrozně rádi, jezdí už i k nim domů,“ uvedla vedoucí Klokánku Emílie Popelková. Pryč se nechce ani dětem: „Já bych tady chtěla zůstat.“

Reportáž Kristiny Vrkočové a Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Nařízení soudu je pro Fond ohrožených dětí nepochopitelné i proto, že Klokánky by měly mít v péči o ohrožené děti ze zákona přednost před ústavní výchovou. Ministerstvo práce a sociálních věcí má ale jiný názor. „Zásada, aby děti byly pohromadě, má přednost před tím, které zařízení o ty děti bude pečovat,“ domnívá se ředitel odboru rodiny a dávkových systémů Miloslav Macela.

Ministerstvo ale přiznává, že i přes závazné nařízení je případů, kdy soud na doporučení sociálních pracovníků pošle sourozence do různých zařízení, mnohem víc. „Myslím, že to ukazuje limity současného systému,“ domnívá se Macela. Děti do tří let a sourozenci by tak nově měli mít přednost při umísťování přímo do pěstounských rodin.

Vydáno pod