Europoslanci žádají EU o pomoc Čechům v Zambii

Štrasburk (Francie) – Čeští europoslanci vyzvali představitele Evropské unie k zásahu v kauze tří Čechů zadržovaných od října v Zambii. Poslanci ODS dnes dopisem vyzvali předsedu Evropské komise Manuela Barrosa, ale i ministryni zahraničí EU Catherine Ashtonovou a další komisaře, aby pomohli propuštění Čechů obviněných ze špionáže. Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) žádá Ashtonovou, aby v případu zasáhla „všemi dostupnými prostředky“.

Poslanci za ODS se kromě Barrosa a Ashtonové obracejí i na komisaře pro rozšíření Štefana Füleho, který je českým zástupcem v komisi, a na komisaře Andrise Piegbalse, který má v portfoliu rozvojovou pomoc. Osobní zapojení Barrosa i komisařů, jejichž portfolio souvisí se vztahy EU se Zambií, podle poslanců může pomoct řešení záležitosti se zadrženou trojicí.

Europoslanec Evžen Tošenovský se zatím stavěl zdrženlivě k možnosti ekonomického tlaku na Zambii ze strany unie. „Zambie je jeden ze států, který čerpá z určité pomoci, pomáhá mu Evropská unie. A tyto vztahy jsou samozřejmě s tímto (případem zadržených Čechů) svázány. Ale v první řadě určitě půjde o diplomatické jednání. A to bychom chtěli rozšířit tak, aby si Zambie uvědomila, že to jsou občané jednoho z členských států, že tím (jejich zadržením) se dotýkají Evropské unie,“ řekl.

José Barroso
Zdroj: ČT24

Naproti tomu Březina se ve svém úterním dopise zaslaném Ashtonové myšlence možného ekonomického tlaku na Zambii nebránil. „Zambie patří k významným příjemcům rozvojové pomoci EU, a to je silná páka, kterou EU může při vyvinutí diplomatického tlaku použít. Vyzval jsem v této souvislosti komisařku Ashtonovou, aby v případě potřeby neváhala Zambii pohrozit zastavením rozvojové pomoci EU,“ uvedl.

„Právo na diplomatickou pomoc ostatně patří k základním právům každého občana EU a právě v takových případech má EU jedinečnou šanci prokázat užitečnost své existence a prospěšnost konkrétním občanům,“ zdůraznil Březina. Podle něj je třeba doplnit úsilí české diplomacie o osvobození zadržovaných Čechů i tlakem ze strany celé unie.