Hospodaření IZIPu je v pořádku, brání společnost její mluvčí

Praha – Hospodaření IZIPu je podle mluvčího společnosti Marka Kuřiny naprosto v pořádku a autorská práva k patentu systému IZIP jsou jejím výhradním majetkem. Kuřina dnešním prohlášením reagoval na zprávy médií o výsledcích auditu, které v pondělí projedná správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ta rozhodne, zda pojišťovna bude dál projekt financovat, nebo z něj odstoupí. Výsledky auditu společnost IZIP podle mluvčího nemá.

Podle serveru Aktuálně.cz desítky milionů korun od VZP na provoz elektronických zdravotních knížek IZIP končí u společností, jež s knížkami nemají nic společného. Podle serveru Týden.cz je IZIP prázdná schránka bez ceny, všechna autorská práva prý převedla jiné firmě.

Mluvčí společnosti IZIP Marek Kuřina:

„Hospodaření společnosti i její dodavatelská struktura včetně autorských práv k systému IZIP jsou v naprostém pořádku. IZIP je komerční společností provozující systém elektronických zdravotních knížek a drtivou většinu finančních prostředků věnuje na rozvoj tohoto systému a na rozvoj elektronické komunikace ve zdravotnictví.“

Bez těchto investic podle Kuřiny nemůže služba řádně fungovat. „IZIP vždy nahrazoval a ještě z velké části supluje financování, které v zahraničí zcela standardně poskytuje stát do tvorby a podpory eHealth,“ řekl. Auditoři podle Týdne.cz zjistili, že firma IZIP se zbavila autorských práv letos v srpnu, tedy v době, kdy správní rada VZP začala vážně hovořit o konci projektu. Podobně prý firma naložila s právy k Portálu VZP. Autorská práva převzala firma Uniqsol, ve správních a dozorčích radách obou firem jsou podle auditorů stejní lidé. Týden.cz píše o střetu zájmů, auditoři o zcizování majetku.

IZIP
Zdroj: ČT24

Uniqsol je jedním z hlavních dodavatelů IZIPu. Za devět měsíců roku získal od IZIPu 21,4 milionu korun. „Systém IZIP byl vyvíjen zaměstnanci IZIPu a autorská práva patří IZIPu. Došlo zjevně k záměně s Portálem VZP, který vyvíjela a provozuje společnost Uniqsol,“ uvedl Kuřina. Podle Aktuálně.cz z auditu vyplývá, že devět milionů korun skončilo letos u majitelů advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol., která pro IZIP zajišťuje právní služby, téměř 3,5 milionu získala firma Total Brokers Partners a dva miliony soukromý Český národní symfonický orchestr. Za co IZIP platil, není podle auditu jasné. Desítky milionů směřovaly také do dvou spřátelených firem, které jsou s IZIPem personálně propojeny.

IZIP se věnuje charitě, tvrdí Kuřina

Kuřina uvedl, že IZIP v rámci programu sociální odpovědnosti a charity věnuje část zisku na pomoc potřebným, vedle zmiňovaného orchestru podporuje například i Sdružení parkinsoniků. Manažeři IZIPu si ale podle auditu v posledních měsících vypláceli mzdy kolem 100 tisíc korun. „Kdyby systém generoval nějaké úspory, tak budiž. Tři měsíce se ale mluví o konci, a tady se vesele odměňuje,“ řekl Aktuálně.cz člen správní rady VZP a poslanec Jiří Rusnok (VV).

Europoslanec ODS a donedávna i jeden z majitelů IZIPu Miroslav Ouzký už dříve řekl, že všechny peníze z VZP byly použity na provoz a rozvoj společnosti. Člen správní rady VZP Michal Sojka se netajil tím, že z projektu, který stál VZP za deset let přes 1,8 miliardy korun, by pojišťovna měla vycouvat bez ohledu na to, co bude ve zprávě auditora.