Škodu vzniklou špatným rozhodnutím politici a úředníci zaplatí

Praha - Řádově stovky milionů korun vyplatí stát ročně za různá odškodnění kvůli chybám úředníků nebo za špatná rozhodnutí politiků. Podle ministerstva financí se ale škody od viníků téměř nevymáhají, takže jejich finanční pokrytí nakonec zůstává na daňových poplatnících. Jen za minulý rok zaplatila státní pokladna kvůli pochybením úřadů zhruba 300 milionů korun, částka zahrnuje také náklady na soudní spory a arbitráže. Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák ve snaze o nápravu předkládá sněmovně novelu zákona.

Současná platná právní úprava říká, že stát škodu za chyby úředníků vymáhat může. „Součástí návrhu je pouze jednoduchá změna, která slovíčko 'může' nahrazuje povinností,“ přibližuje podstatu změny Polčák. Třeba v září 2011 potvrdil Nejvyšší soud (NS), že ministerstvo financí musí zaplatit straně SNK – Evropští demokraté pět set tisíc korun jako odškodnění za to, že jí za ministrů Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Vlastimila Tlustého (ODS) odmítlo vyplatit státní příspěvky za mandáty z komunálních voleb.

Tlustý podle svých slov za celou událost nenese žádnou odpovědnost, ani netuší, kdo ji nese. Sobotka se zas odvolává na nejasnosti: „Nám neřekl jasně ani Ústavní soud, jakým způsobem má ministerstvo financí rozhodnout. Pouze nám řekl, že máme rozhodnout na základě správního řádu.“

Podle novely by měli v budoucnu za podobné kauzy platit konkrétní lidé, kteří pochybili. Kromě úředníků nebo politiků by se to mělo týkat například policistů, exekutorů nebo zástupců daňové správy. Polčák upřesňuje, že se novela dotkne především úřadů, které „vydávají nezákonná úřední rozhodnutí.“ Novela také přesněji vymezí případy, kdy stát peníze vymáhat nebude a také prodlužuje promlčecí lhůtu pro vymáhání.

Na návrhu se koalice s opozicí shodnou. „Podporujeme tento návrh,“ zní ve vyjádření pro ČT od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (VV) dodává: „Politici už se nebudou moci schovávat za úředníky a úředníci za politiky.“ Také Jeroným Tejc za ČSSD oceňuje, že ti, kdo rozhodují, za svá rozhodnutí také ponesou odpovědnost.

Reportáž Štěpánky Martanové a Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)