ČLK chce podat ústavní stížnost kvůli přeregistracím

Brno - Vedení České lékařské komory (ČLK) chce podat stížnost u Ústavního soudu kvůli povinnosti přeregistrací pro soukromé lékaře. Na sjezdu ČLK, který dnes končí v Brně, to řekl šéf komory Milan Kubek. Podáním stížnosti pověřuje vedení komory i závěrečné usnesení sjezdu. Nově si zažádat o povolení činnosti ukládá soukromým lékařům zákon, který počátkem listopadu schválila sněmovna.

„Povinnost soukromých lékařů znovu prokazovat, že jsou soukromými lékaři a že mohou dále pracovat v oborech a provozovat praxe, které provozují třeba 15 až 20 let, považujeme za zásah do nabytých práv. Podle našich právníků je to v rozporu s ústavou a budeme se snažit prosadit podání ústavní stížnosti,“ uvedl Kubek. Přeregistrace je součástí zákona o zdravotních službách, norma vymezuje podmínky poskytování péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Z diskuse lékařů vyplynula obava, že jde o přílišnou administrativní zátěž. Mohla by prý znamenat i likvidaci některých soukromých lékařů, jejichž místa by mohly zaplnit zdravotnické řetězce.

Heger vyzval lékaře k boji za svá práva

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se lékaře v sobotu snažil přesvědčit o tom, že jde jen o jednoduchý administrativní úkon a znamená poslat na krajský úřad dopis, v němž se žádá o povolení provozovat praxi. Lékaři však jeho ujišťování příliš neuvěřili. Během sjezdu kritizovali také údajně nerovnoprávný postoj zdravotnických zařízení vůči zdravotním pojišťovnám a to, že ministerstvo neplní požadavky únorového memoranda o desetiprocentním zvýšení lékařských platů. ČLK tyto své výhrady zformulovala i v závěrečném usnesení sjezdu.

Mnohé z problémů podle lékařů vyplývají z nynější zdravotnické reformy, která je podle vlády zhruba ve třetině. Prezident ČLK proto dnes opět vyzval nemocniční i soukromé lékaře k boji za svá práva. „Naše politická reprezentace slyší jen na dvě věci. Moc a peníze. Peníze nemáme, zbývá nám hrubá síla,“ uvedl Kubek.

Kvůli Hegerově zdravotnické reformě se podle lékařů také stále posiluje moc pojišťoven, ty nově budou moci lékaře finančně sankcionovat. „ČLK nesouhlasí s tím, aby o síti zdravotnických zařízení rozhodovaly zdravotní pojišťovny,“ píše se mimo jiné v usnesení. Reformy jsou podle kritiků z řad komory připravovány chaoticky a nejsou s lékaři dostatečně konzultovány. Lékaři a nemocnice prý také dosud neznají úhradovou vyhlášku, ministerstvo o ní se zdravotníky údajně nediskutuje.

V sobotu se delegáti sjezdu s Hegerem přeli i kvůli slíbenému zvýšení platů, které lékaře čeká od ledna. Zatímco lékaři argumentují tím, že jim memorandum slibuje zvýšení o deset procent, Heger trval na tom, že kvůli ekonomické situaci stoupnou platy lékařům u lůžka jen o 6,25 procenta. Další navýšení bude podle situace možné až v pololetí. „ČLK trvá na dodržování memoranda,“ uvedli lékaři v usnesení.

Vydáno pod