Kalousek: TOP 09 nemá důvod k personálním změnám

Praha - Špičky vládní koalice budou ve svých stranách řešit, jak dál pokračovat ve společném vládnutí. Dopoledne se sejde poslanecký klub ODS a odpoledne Věcí veřejných. TOP O9 nemá podle ministra Kalouska žádný důvod k personálním změnám. Koaliční skandály se podle něj strany netýkají. Už včera večer se hlavní vyjednavači dohodli na tom, že změní koaliční smlouvu, nicméně podrobnosti stále tají. ODS, TOP-09 a Věci Veřejné chtějí pokračovat v koaličním projektu. O podmínkách ale musí ještě jednat. Vše pak završí dodatkem koaliční smlouvy. Nyní je na řadě rozhodnutí prezidenta Václava Klause. Dokud neodvolá ministry za Věci veřejné - tedy Víta Bártu, Radka Johna a Josefa Dobeše, tak premiér K9 znovu nesvolá.

Dodatek ke smlouvě by měl obsahovat programové záležitosti a také personální změny. „Strany se dohodly, že koaliční smlouva platí, také se dohodly, že ji upřesní. Žádná ze stran nevyslovila vůli z koalice vystoupit,“ potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek a zároveň podotkl, že TOP 09 nemá žádný důvod k personálním změnám. Skandály, které poznamenaly tvář koalice, se podle něj netýkají TOP 09. „Nevidím žádný důvod, proč by kdokoli z ministrů TOP 09 měl nabízet svoji rezignaci. U pana Vondry je pro to konkrétní důvod, u žádného ministra TOP 09 tomu tak není,“ doplnil Kalousek.

VV se nechtějí vzdát resortu vnitra

Koaliční smlouva projde změnou (zdroj: ČT24)

Klíčový bude zřejmě resort vnitra. Věci veřejné jsou podle serveru iDnes.cz ochotné obětovat současného ministra Radka Johna, vlivu na vnitro se ale vzdát nechtějí. Věci veřejné podmiňují svoji další podporu vládě odchodem ministra financí Miroslava Kalouska a zemědělství Ivana Fuksy. Svoji funkci dal už k dispozici i ministr obrany Alexandr Vondra. „Samozřejmě jsme probírali různá jména, ale nevidím důvod, proč cokoli z toho teď specifikovat,“ reagoval nicméně premiér Petr Nečas.

„Premiér nemůže riskovat, že stojí v čele vlády, která realizuje privatizační projekt, který uveřejnila MF Dnes… Premiér podle mě zareagoval jediným možným způsobem a má v tom naši podporu,“ doplnil Kalousek. Prezident ale hodlá podepsat demisi ministra dopravy Víta Bárty a odvolání šéfů resortů vnitra a školství až poté, co od premiéra Nečase uslyší, jak bude vláda nově vypadat. „Než přijmu demisi či demise, než vydám rozhodnutí k odvolání toho či jiného ministra, chci mít na stole plán dalšího fungování vlády,“ uvedl Klaus.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24