Ceny za nadstandardní pokoj se liší i o stovky korun

Praha – Kolik pacient zaplatí za nadstandardní péči, si budou určovat jednotlivé nemocnice samy. Ministerstvo zdravotnictví už teď připouští, že ceny se budou hodně lišit. Dokazuje to i jediný nadstandard, který nyní funguje: připlácení za pokoj. Rozdíly ve stovkách korun jsou nejen mezi konkrétními zařízeními, ale i mezi jejich vlastními klinikami.

Největší zájem je o nadstandardní pokoje na porodnicích. Nemocnice si za ně proto většinou účtují i nejvíc peněz. Vedle soukromí je výhodou například lepší postel, vlastní záchod, sprcha nebo připojení k internetu. Vysokou poptávku potvrzuje i zástupce primáře Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Martin Huser: „Většinou jsou pořád obsazené.“

Maximální ceny nadstandardních pokojů nikdo nereguluje

Pro maminky je částka sice mnohdy vysoká, za větší soukromí a možnost návštěv přímo na pokoji si jsou ale ochotné připlatit. Cena se ovšem v jednotlivých nemocnicích výrazně liší. V pražské Thomayerově nemocnici se například platí za nadstandardní pokoj až 2 000 korun za den, na Vinohradech si účtují 500 korun.

Ceny nadstandardních jednolůžkových pokojů v porodnici:

  • Fakultní Thomayerova nemocnice: 1 500 - 2 000 Kč
  • VFN U Apolináře: 1 500 Kč
  • FN V Motole: 1 100 Kč
  • FN Na Bulovce: 800 - 1 200 Kč
  • FN Královské Vinohrady: 500 Kč

Zdroj: weby nemocnic

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Pokoje se ale cenově liší i v rámci jedné nemocnice. V Thomayerově jsou například pokoje pro maminky až dvakrát dražší než pro ostatní pacienty. „Cena záleží na vybavenosti. V našem případě záleží na prostředí, to znamená, jestli to oddělení prošlo nedávno rekonstrukcí,“ řekla ČT mluvčí nemocnice Martina Štanclová. V Brně se rozdíl mezi lepším pokojem například na chirurgii a tím poporodním počítá ve dvou stovkách. Nadstandardy tak nemocnicím ročně vynesou i několik milionů korun. „Peníze jdou zpátky do budování nadstandardních pokojů,“ uvedla mluvčí FN Plzeň Renata Jenšíková.

V cenách se budou lišit i připravované nadstandardy, které od ledna plánuje ministerstvo zdravotnictví. „Myslím, že budou rozdíly nejen mezi nemocnicemi, ale i mezi regiony,“ domnívá se ministr Leoš Heger (TOP 09). Nemocnicím sice resort nechá volnost, trh s nadstandardní péčí ale bude pozorovat. V případě, že by výkony dělila velká propast, je ministerstvo ochotno do cen zasáhnout.