Heger chce změnit i systém umělého oplodnění

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) plánuje změny v pravidlech pro umělé oplodnění. Nově by ženy dostávaly pouze jedno embryo, na druhou stranu by mohly podstoupit umělých oplodnění víc než dosud. Změna podle Hegera povede k úsporám a také by se měly snížit komplikace s vícečetnými těhotenstvími. Lékaři s novinkou souhlasí. Ministr musí věc ještě prodiskutovat se zdravotními pojišťovnami tak, aby změna byla zanesena do zákona, který bude platit od roku 2012.

Pojišťovny hradí základní cyklus asistované reprodukce pacientkám ve věku od 18 do 39 let. Za jeden zaplatí přes 50 tisíc korun. Další tisíce si ženy hradí ze svého - například za léky nebo nadstandardní úkony. Celkem může žena na pojišťovnu podstoupit tři umělá oplodnění, kdy dostane najednou několik embryí. Nově by jeden pokus asistované reprodukce znamenal zavedení pouze jednoho embrya. Za to by ženy mohly ale podstoupit takových pokusů více, třeba pět. „Dnes se platí tři oplodnění, tak by se jich platilo třeba pět, ale těch jednotlivých,“ plánuje ministr Heger.

Ministrovy kroky podporují i lékaři s tím, že sníží riziko pro matky i děti. „Z hlediska čistě medicínského by bylo lepší, kdyby se nám rodila miminka jenom z jednočetných těhotenství,“ uvedl Petr Velebil z pražského Ústavu pro matku a dítě. Když žena dostane při umělém oplodnění dvě embrya, šance na to, že se jí narodí dvojčata, je totiž až patnáctiprocentní. Osm z deseti takových těhotenství pak skončí císařským řezem. „U dvojčetného těhotenství je zhruba desetkrát až dvacetkrát vyšší riziko, že žena porodí předčasně nebo že v průběhu těhotenství dojde ke komplikacím nerovnoměrného vývoje embryí a výsledkem je poškození obou plodů,“ informuje Igor Crha z Centra asistované reprodukce FN Brno.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Navíc by zdravotnictví mohlo i ušetřit. Každé vícečetné těhotenství totiž znamená vyšší nároky na systém péče. „Důležité bude umět vybrat nejlepší embryo pro transfer a umět vybrat skupinu žen, pro kterou to bude přínosem,“ dodává Crha.

Ministr ale bude muset ještě přesvědčit pojišťovny. Ty si chtějí zatím jen hrubě narýsovaný plán ještě pořádně propočítat. „Umím si představit změnu stávajících  úhradových podmínek, ale nemůže to být vytrženo z kontextu ostatních systémových změn,“ prohlásil předseda správní rady VZP Marek Šnajdr (ODS). „Pokud bude reforma pokračovat tím směrem, tak si myslím, že pojišťovny tento krok podpoří,“ hovoří podobně i prezident Asociace zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.