Svaz měst a obcí chystá pro Nečase kuriozní dárek

Praha – Svaz měst a obcí vybírá od starostů nůžky, které pak chce v půlce prosince předat premiéru Nečasovi (ODS). Mezi státem a obcemi se totiž podle starostů rozevírají přiliš velké nůžky, vysvětloval na brífinku předseda svazu a kladenský primátor Dan Jiránek. Svaz tvrdí, že zákonodárci městům a obcím ubírají peníze a místo toho na ně uvalují další povinnosti. Starostové proto mají zároveň s nůžkami napsat do obálky komunální problémy, které je nejvíc trápí.

Jiránek zatím netuší, kolik nůžek by se mohlo sejít. „Budeme rádi, když jich bude co nejvíc,“ řekl. Domnívá se, že pokud svaz dopraví do sídla vlády sbírku nůžek najednou, bude to mít větší dopad, než kdyby je tam starostové posílali každý zvlášť. Podotkl, že akce může mít i praktický význam, protože stát nebude třeba muset několik let kupovat nové nůžky.   

Spolu s dalšími členy vedení svazu pak zkritizoval některé postupy státu vůči obcím. Například starosta Strakonic Pavel Vondrys poukázal na to, že od příštího roku klesne podíl měst a obcí na vybrané dani z přidané hodnoty. Města však přitom budou muset stejně platit vyšší DPH při nákupu zboží a služeb.   

Jiránek jako další příklad uvedl nové pravidlo v zákoně o zakázkách, které stanoví, že pokud se do soutěže přihlásí jen jeden uchazeč, musí obec soutěž zrušit. Podle něj to může ztížit čerpání evropských peněz, protože zejména menší obce jsou rády, když se s nimi na poskytnutí úvěru dohodne alespoň jedna banka, u níž mají účet.