Detektivové prý kvůli úplatku zadrželi šéfa pražských strážníků

Praha – Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odpoledne zadrželi šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše. Uvedl to server Lidovky.cz s tím, že měl Kotrouš přijmout úplatek. Mluvčí útvaru Pavel Hanták zásah detektivů potvrdil, odmítl ale potvrdit, že šlo přímo o Kotrouše. Nikdo prý zatím obviněn nebyl.

Podle Lidovek byl Kotrouš zadržen ve své kanceláři v Praze 10 kolem 13:00. Na akci se podíleli příslušníci Útvaru rychlého nasazení (URNA). Server iDnes.cz ale napsal, že Kotrouše policisté zadrželi v autě v ulici V Korytech v Praze 10.

„Vyčkám na podrobnosti o této události a předpokládám, že pokud bude informace médií potvrzena, okamžitě bude pan ředitel postaven mimo službu. Popřípadě s ním bude okamžitě rozvázán pracovní poměr,“ uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Pokud by se informace o zadržení Kotrouše potvrdila, převzal by vedení městské policie náměstek Ludvík Klema. „Šlo by o standardní postup, jako když byl pan ředitel na dovolené nebo byl nemocen,“ dodal Klema. Státní policie prý kontaktovala inspekci městské policie a nějaké úkony vůči městské policii probíhají, bližší podrobnosti ale náměstek nemá. 

Ředitelem městské policie je Kotrouš od roku 2002, pracuje u ní však ještě o deset let déle. Kotrouš absolvoval policejní akademii, pak byl deset let ředitelem obvodu Praha 6 a následně se stal náměstkem ředitele strážníků. Teď má pod sebou největší městský sbor v zemi, celkem 2680 strážníků.

Pod jeho vedením se na městskou policii snesla kritika třeba za nákup dvou terénních vozidel Hummer, které si policie v roce 2010 pořídila bez výběrového řízení. Sporný nákup vozidel musela pražská městská policie vysvětlovat i při pořízení 2-dveřových vozů Smart nebo vznášedla za téměř dva miliony. Strážníci ho zatím využili jen jednou při povodních v roce 2002.