Starostové si z peněz EU pořídili šifrovaný komunikační systém

Praha – V Česko-slovenském pohraničí si 13 českých a 9 slovenských obcí za peníze z evropských dotací pořídilo zašifrovaný systém, ve kterém se mohou vzájemně domlouvat pomocí mobilních telefonů nebo notebooků. Českou stranu vyšel na sedm milionů korun, zatím ale příliš nefunguje. Třeba ve Pstruží už od srpna nefunguje jeden z informačních panelů, které byly také součástí projektu a instalovaly se do každé obce.

Telefon chráněný speciálním softwarem přitom nepoužívá ani šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Ministerstvo pro místní rozvoj proto chystá kontrolu, a pokud najde pochybení, tak může obcím udělit pokutu, nebo rovnou přijdou o dotace. 

Řada zapojených starostů zdědila sedmimilionový projekt po minulém vedení. Mezi nimi i starostka Frýdlantu nad Ostravicí, který celý program i se speciálním softwarem zastřešil. Podle Heleny Pešátové (ODS) je systém vhodný např. v době povodní, kdy běžné telefonní spojení nefunguje, a pak také pro důvěrnou komunikaci v komunální sféře. „Po několika měsících jsme si mysleli, že už zkusíme naostro bez nějakého školení, ale dodneška se to neuskutečnilo, takže ostrý start zatím neproběhl,“ uvedl starosta Metylovic Lukáš Halata.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Podobný projekt se rozbíhá i na Slovensku, tam teprve běží výběrové řízení. U našich východních sousedů ale šifrovaná komunikace podmínkou nebyla, a jak upozorňuje právnička ze sdružení Oživení Petra Bielinová, tak projekt vyjde na poloviční cenu. 

Podle předsedy sdružení Oživení Štěpána Rattaye se nápady na projekty z evropských miliard často nerodí z opravdové potřeby radnic, ale z vůle konkrétních firem, které chtějí čerpat peníze z evropských dotací. Často pak prý obcím podsouvají myšlenku, že je potřeba ten který projekt zrealizovat. „Rozhodně nedochází k masovému zneužívání dotací z evropských fondů na neefektivní projekty. Ten systém je nastaven tak, aby tyto projekty eliminoval,“ oponuje však mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jan Dvořák.