Heger zvýší peníze na péči i platy zdravotníků

Praha – Nemocnice dostanou příští rok více peněz na péči o pacienty. V Otázkách Václava Moravce to potvrdil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Počítá s tím nová úhradová vyhláška. Nejvíc financí dostanou od zdravotních pojišťoven, které zvýší platby až ke 103 procentům letošního roku.

„Ve verzi úhradové vyhlášky dostanou nemocnice velmi pravděpodobně 103 procent, nikoli o dvě procenta méně než letos. Systém i zdravotní pojišťovny ještě mají nějaké rezervy,“ potvrdil Heger s tím, že nemocnice dostanou přidáno diferencovaně podle postupně zaváděného systému plateb za diagnózy.

Peníze tak dostanou ve větší míře jak nemocnice, které o sobě tvrdí, že jsou podfinancované, tak i například nemocnice krajské, jak požadovali po ministrovi hejtmani. Nic to však podle Hegera nemění na tom, že do zdravotnictví by bylo potřeba přilít celkově více peněz z rozpočtu. Ministr také potvrdil plán na stálý růst platů lékařů, kdy od ledna dostanou zdravotničtí zaměstnanci o 6,25 procenta více peněz a v průběhu roku by jim měly platy znovu vzrůst.

Heger: Poplatek za hospitalizaci je připomenutím nákladů na péči

Heger v Otázkách také obhajoval poplatek za hospitalizaci pacientů v nemocnici, který se již od 1. prosince zvýší ze 60 na 100 korun. „Tento poplatek je spoluúčast na péči, která může stát taky třeba 50 tisíc korun za den na jednotce intenzivní péče, takže je to spíše připomenutí pacientům, že medicína je strašně drahá,“ uvedl Heger s tím, že i když lidé platí zdravotní pojištění, tak medicína se rozvíjí a zdražuje daleko rychleji, než jak se navyšují platby za pojištění.

Přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK Na Bulovce Jana Hercogová očekává, že jakmile se zvedne poplatek za den hospitalizace, pacienti budou více zvažovat, jestli si půjdou lehnout do nemocnice, nebo budou dávat přednost ambulantnímu ošetření. „Z pohledu ekonomického tomu rozumím, z pohledu těch slabších sociálních skupin to asi v důsledku dobré vždy nebude,“ varovala s tím, že by se přikláněla k zavedení určitého limitu při delší hospitalizaci. 

Regulační poplatek
Zdroj: ČT24

KSČM hrozí Ústavním soudem

Také poslankyně za KSČM a stínová ministryně Soňa Marková se chce zasazovat o zavedení limitu pro dlouhodobě hospitalizované pacienty, byť Heger plánuje v zákoně o dlouhodobé péči osvobodit od placení poplatku pacienty, kteří jsou chroničtí a musí v nemocnici ležet déle než tři měsíce. Tento limit je podle Markové nedostačující, neboť pacient si délku pobytu v nemocnici neurčuje – o hospitalizaci rozhoduje lékař a zdravotní stav pacienta.

Marková také naznačila možnost, aby poplatek znovu posoudili ústavní soudci. „Ústavní soud uvěřil těsnou většinou, že poplatek 100 korun funguje jako regulační. Nyní se však ukazuje, že je to normální příjem zdravotnického rozpočtu, se kterým se počítá, a proto by měl Ústavní soud zákonnost poplatku znovu posoudit,“ upozornila Marková s tím, že komunisté zvažují nejprve oslovení ČSSD k podání společné stížnosti k Ústavnímu soudu.