Šťastný: Primátor Svoboda chtěl „emigrovat“ do TOP 09

Praha – Primátor Prahy Bohuslav Svoboda zřejmě zvažoval i možnost, že by opustil občanské demokraty a přešel k TOP 09. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce (OVM) předseda pražské ODS Boris Šťastný, který v rozhovoru pro Právo vyjádřil přesvědčení, že primátor s TOP 09 vyjednával o nové koalici už řadu týdnů. Svoboda to ale na svém profilu na Facebooku odmítl, když na něj napsal, že „nešlo o žádný puč a ani on ani jeho kolegové ani na sekundu neuvažovali o tom, že by opustili řady ODS“. Šéf pražské ODS se pustil i do podoby koaliční smlouvy, která je podle něj nestandardní a bude nutné ji dopracovat – především o programové priority. Primátor to označil za zbytečné a nesmyslné požadavky. Priority podle něj stanoví do 30 dnů programové prohlášení rady, což koaliční smlouva uvádí. Hostem OVM byl i předseda pražské ČSSD Hulinský, který kritizoval rozpočtovou nekázeň v Praze. Konkrétně hovořil o Bulovce a pražském aquaparku, v jejichž případě nebyl dodržen rozpočtový rámec, což se mělo týkat radních Udženije a Kabického.

Šéf pražských sociálních demokratů Hulinský si myslí, že se Tůma stane pražským primátorem ještě v tomto volebním období. „ČSSD je připravena k jednání se všemi stranami. Zkušenosti se opakují, naši zkušenost s ODS bude mít i TOP 09,“ míní Hulinský.

Praha se teď ptá, jak dlouho může současná vláda ODS a TOP 09 vydržet. „Věřím, že skončí až s koncem volebního období,“ řekl šéf pražské ODS Šťastný. Tato vláda v Praze vydrží i podle předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta. „Otázka je, jak stabilní bude ODS zmítaná rozpory,“ poznamenal Laudát s tím, že strana posílá do městské rady pracující lidi, kteří pomohou problémy hlavního města řešit.

Petr Hulinský
Zdroj: ČT24

Svoboda prý zvažoval odchod k TOP 09

Šťastný ovšem odporuje tvrzení, že by ODS byla celkově nejednotná. Při své žádosti o vypovězení smlouvy s ČSSD myslel především na to, aby se nerozštěpil zastupitelský klub. „Pražská ODS ale není jen klub zastupitelů – máme třeba své senátory,“ podotkl šéf pražské organizace, který si myslí, že hrozilo, že by primátor Svoboda dokonce přešel do TOP 09. „I takové věci se říkaly,“ prohlásil Šťastný.

„Opakovaně jsem byl upozorňován, že existuje silné nebezpečí, že primátor vytvoří frakci uvnitř občanských demokratů a s několika lidmi se pokusí uzavřít koalici na pražské radnici s TOP 09. Také jsem byl upozorňován na riziko, že primátor opustí ODS a založí vlastní klub, či dokonce přejde k TOP 09, což mi potvrzovala i řada lidí právě z této strany,“ řekl včera Šťastný v rozhovoru pro Právo.

Boris Šťastný v rozhovoru pro Právo:

„Vstup primátora Svobody do ODS byl velmi zvláštní a mírně nestandardní. V tomto ohledu to byl vlivný člen pražské ODS Tomáš Hrdlička, který přišel se jménem pana docenta Svobody, který měl též historicky velmi dobré vztahy s šéfem pražské sociální demokracie Petrem Hulinským. Tehdy se určitá skupina lidí snažila prosadit, aby pan docent Svoboda byl dosazen do čela jedné z kandidátek v hlavním městě.“

Do smlouvy patří programové priority, tvrdí Šťastný

Podle Šťastného byla nová smlouva uzavřena nestandardně a bude nutné ji dostat do regulérní podoby. „Není možné, aby existovala koaliční smlouva, kde nebude ani čárka o tom, co jsou naše programové priority. Je otázkou, nakolik se nám v ODS podaří na všem dohodnout. Vyjednávací týmy by se měly sejít a vytvořit dodatek,“ podotkl šéf pražské ODS. Laudát ovšem prohlásil, že o takové věci slyší poprvé a vše bylo dohodnuto a podepsáno, jak mělo. „Počkáme, až ODS jasně zkonsoliduje situaci a řekne, co chce,“ řekl Laudát.

Vyjednávání nové podoby ve čtvrtek uzavřené koaliční smlouvy nebo dodatku k ní se nelíbí ani Svobodovi. „Jsou to zbytečné a nesmyslné požadavky a nošení dříví do lesa,“ řekl ČTK. Koaliční smlouva totiž obsahuje bod, že do 30 dnů má být představeno programové prohlášení. To má konkrétní priority obsahovat.

„Jsem to jen já, který možná jako užitečný idiot mnohdy strká svoji hlavu do oprátky, aby zachránil čest pražské ODS, zachránil jednotu klubu ODS a snažil se ty věci posouvat dopředu ve prospěch tohoto města a občanských demokratů.“

Co musí nové pražské vedení projednat?

Na pořadu dne bude i přehodnocení projektů, jako je tunel Blanka, Opencard atd. „Praha má problémy s rozjetými projekty, pokud by měla proběhnout kontrola všech faktur, je to spíš záležitost pro auditorskou firmu, některé práce se již nedají přeměřit,“ řekl Laudát. Sám by považoval za úspěch, kdyby již nenarostla cena. 

Krize přišla na pražské radnici v době sestavování rozpočtu – tedy v asi nejhorší možný čas. „Praha si musí půjčit od investiční banky od unie na výstavbu metra A,“ tvrdí Hulinský. I Tůma nakonec hlasoval pro otevření úvěrového rámce, což bylo rozhodnutí správné. „Úvěr bude třeba. Výstavba je již pokročilá. Jsou tu platné smlouvy a odevzdané práce,“ prohlásil Laudát.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Podle Hulinského sociální demokracie bojuje proti rozpočtové nekázni. „Do Bulovky se mělo investovat 100 milionů a nakonec se dalo 200 a podobné to bylo i v případě aquaparku. Neplní se rozpočtový rámec,“ konstatoval Hulinský. Toto plýtvání penězi se podle něj týká třeba radní Udženije nebo Kabického.

Sám Hulinský se své funkce vzdát nehodlá. Vyčetl místopředsedovi sociálních demokratů Jiřímu Dienstbierovi, že se ho údajně snaží „mediálně zničit“. Obvinění ze zpronevěry peněz v kauze městských firem pomáhajících spastikům, tedy lidem s ochrnutým svalstvem, jsou podle Hulinského nepravdivá a nemíní kvůli nim rezignovat na svou pozici. Hulinský to dnes řekl v České televizi. Dienstbier v této souvislosti Hulinského kritizoval.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)