Soud začal projednávat případ krádeže století

Praha - Bez účasti hlavního podezřelého začalo dnes u pražského městského soudu hlavní líčení v případu krádeže více než 500 milionů korun v budově bezpečnostní agentury G4S v Praze 3. Podle státního zastupitelství peníze ukradl tehdejší zaměstnanec společnosti František Procházka a pomáhal mu jeho známý Milan Čermák. Procházku policie dosud nedopadla, jeho údajný komplic dnes před trestním senátem vinu odmítl. Oběma mužům hrozí až desetileté tresty vězení. U městského soudu bude líčení pokračovat ještě týden, vynesení rozsudku je pak plánováno na 11. ledna příštího roku.

Celkem 540 milionů zmizelo z budovy agentury 1. prosince 2007. Nyní sedmatřicetiletý Procházka, který v žižkovské pobočce G4S pracoval jako strážný, podle obžaloby vynesl peníze v taškách z trezorové místnosti a donesl je na nakládací rampu. Tam podle žalobkyně Jaromíry Biolkové již čekal Čermák v bílé dodávce s logem společnosti, která se na první pohled nijak nelišila od služebních vozidel firmy. Procházka si ji opatřil již dříve.

O účasti třiapadesátiletého Čermáka na krádeži svědčí podle státní zástupkyně pachová stopa nalezená v dodávce. Při domovní prohlídce zároveň policie našla u muže přes tři miliony korun v hotovosti, větší množství SIM karet a několik legálně držených zbraní. Znalec posléze našel v jeho počítači soubory s fotkami auta použitého při odcizení peněz a s logem společnosti G4S.

Čermák pomáhal Procházkovi vždy jen náhodou

„Peníze jsem měl připravené na koupi bytu v Liberci,“ prohlásil u soudu Čermák. Podle svých slov ve svém domě často přechovával větší částky v hotovosti, finanční prostředky měl již dávno před krádeží. V Procházkově dodávce údajně seděl téměř dva týdny před tím, než byla použita k trestnému činu. „Sešel jsem se s ním, abych mu přinesl eura, která jsem mu přivezl z Německa,“ uvedl. Procházka mu prý tenkrát řekl, že je auto nové. Požádal ho, aby vyzkoušel brzdy, spojku či světla.

Milan Čermák
Zdroj: ČT24

O souborech ve svém počítači Čermák prý nevěděl. Nedokázal ani vysvětlit, jak se tam ocitly. Počítač ale podle svých slov půjčoval v listopadu na deset dní Procházkovi, protože si na něm chtěl upravit nějaké fotky a videa. Muž mu ho vrátil 22. listopadu, kdy se podle Čermáka viděli naposledy. Na místě činu prý Čermák nikdy nebyl, údajně ani nevěděl, kde Procházka pracuje.

Řidiče ani auta s logem nikdo nekontroloval

Po výslechu obžalovaného přečetla dnes předsedkyně senátu Veronika Čeplová výpověď jednoho ze členů ostrahy firmy G4S, který měl 1. prosince službu. Muž v přípravném řízení uvedl, že strážci neměli povinnost kontrolovat autům označeným logem společnosti poznávací značku. Nikdo jim nedal seznam vozidel firmy, neprověřovali ani doklady řidičů. Procházka podle něj přišel do práce před 7:00 a pracoval až do večera. Dodávka přijela mezi 8:00 a 9:00. „Nic mimořádného se ten den nedělo,“ řekl muž policistům.

Procházka byl z krádeže peněz obviněn krátce poté, co odcizení peněz vyšlo najevo. Po události beze stopy zmizel. Jeho advokát Pavel Šprynar se k obhajobě svého klienta nechtěl vyjadřovat. Řekl jen, že má obžaloba proti Procházkovi pouze nepřímé důkazy. „Bude záležet na tom, jak je soud zhodnotí,“ uvedl.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Čermák zaplatil kauci 10 milionů

Čermáka zadržela policie v březnu 2008. Po obvinění ze spolupachatelství krádeže putoval do vazby, odkud se v září dostal poté, co manželka složila desetimilionovou kauci. Žena před soudem odmítla vypovídat. Dříve uvedla, že se s manželem dozvěděli o případu až ze sdělovacích prostředků.

Na pátrání po Procházkovi, na kterého byl vydán český, evropský i mezinárodní zatykač, se v minulosti podílel také speciální policejní vyšetřovací tým přezdívaný „lovci lebek“. Loni v létě se v tisku objevily informace, že Procházka možná pobývá na americkém kontinentu. Po Procházkovi pátrali také soukromí detektivové z Británie, které si najala pojišťovna. Přišli na to, že před krádeží hodně cestoval, absolvoval též výcvik přežití v Izraeli. Ekonom Miroslav Ševčík upozorňuje, že pokud se Procházkovi podařilo peníze do zahraničí dostat a každý den si vyměnil řádově deset tisíc euro, což je celkem běžná částka, tak už má všechny peníze dávno vyměněné.

Agentura G4S Cash Services již vrátila bankám peníze, o které při krádeži přišla. Sumu požadovala od pojišťovny, která zaplatila téměř vše, G4S měla jen nepatrnou spoluúčast. Krádeže či loupeže peněz, které převážejí bezpečnostní služby, nejsou ojedinělé. Ta poslední je z neděle večer, kdy lupiči přepadli na dálnici D1 u Rousínova na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby a uloupili desítky milionů korun.