Bez louží, plískanic a lijavců - listopad je nejsušší od dob měření

Praha – Letošní listopad bude nejsušší v historii českého měření. Pražské Klementinum, které měří od roku 1775, zachytilo tento měsíc jen neměřitelné množství srážek. V České republice pořádně pršelo naposledy 26. října. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nepřekročil tento měsíc v celé ČR průměrný denní úhrn srážek půl milimetru. Zapršet by mělo nejdřív o víkendu.

„Letos zatím v Klementinu zaznamenali pouze neměřitelné množství srážek, a protože s největší pravděpodobností do konce měsíce už nespadne ani kapka, tak bude listopad 2011 nejsušším v historii měření srážek na stanici Praha Klementinum a jedním z nejsušších na celém našem území,“ uvedl meteorolog Stanislav Racko.

Jako zatím nejsušší listopad eviduje Klementinum rok 1920, kdy zde spadlo jen 1,6 milimetru srážek. V celé republice pak napršelo jen 3,5 milimetru. Za letošní listopad ale byly v Klementinu zaznamenány jen srážky pod pět setin milimetru, což už meteorologové označují jako neměřitelné množství. Dlouhodobý průměr pro listopad je přitom 49 milimetrů.

  • Sucho zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24

Podle meteorologa ČHMÚ může za letošní sucho stabilní počasí způsobené tlakovou výší. Počasí pod inverzní pokličkou se vyznačovalo jen občasným mrholením, případně slabým sněžením. První výraznější srážky mají přijít v pátek nebo v sobotu, v nižších polohách bude pršet a na horách sněžit. Sněžení na většině území je ale podle předpovědi zatím v nedohlednu.

Reportáž Lucie Komňacké a dalších redaktorů (zdroj: ČT24)

Řeka Lužnice vypadá, jako by se zastavila - výška hladiny se pohybuje tři centimetry pod minimem a průtok je tak malý, že ho hlásný profil ani nezaznamená. Prázdné zůstávají i rybníky po podzimních výlovech. Povodí Labe se potýká s problémy na všech tocích, nejnižší průtok hlásí řeky na Náchodsku. Sucho ohrožuje především ryby, které se při nízkých hladinách stávají snadným terčem třeba kormoránů. A do řek také vytékají odpadní vody z měst a obcí. Běžně je ředí přírodní voda, za stávající situace ale začíná odpadní převládat.