Policie dostane 75,6 milionu na mimořádné výdaje kvůli Šluknovsku

Praha - Policie dostane na uhrazení mimořádných výdajů, které jí letos vznikly v souvislosti s napjatou situací na Šluknovsku, téměř 75,6 milionu korun. Na svém dnešním zasedání o tom rozhodl kabinet Petra Nečase (ODS). Finanční injekce má z větší části pokrýt výdaje na platy policistů, kteří byli na sever Čech vysláni z jiných krajů, ale i těch, kteří musí zastávat jejich práci. Ministr vnitra Jan Kubice začátkem listopadu řekl, že pořádkové jednotky z jiných krajů zůstanou ve Šluknovském výběžku ještě půl roku až rok.

Většina z vládou přidělených peněz - zhruba 41,4 milionu korun - poputuje policii z rozpočtové rezervy kabinetu. Z toho má jít 26,57 milionu na platy, asi devět milionů na pojistné, 266 000 do fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP) a zhruba 5,49 milionu na „ostatní běžné výdaje“.

Podle předkládací zprávy ministerstva vnitra byla suma 41,4 milionu „prvotním předpokládaným odhadem mimořádných výdajů“ v souvislosti s mimořádným nasazením policistů v oblasti Šluknovského výběžku. Policie pak vyčíslila další náklady ve výši zhruba 34,2 milionu korun. „Důvodem jsou především stále rostoucí výdaje na proměnlivé složky platů (pohotovost, přesčas) policistů v souvislosti se situací v Ústeckém kraji, jak u vyslaných příslušníků, tak u kmenových útvarů, kde místo vyslaných příslušníků slouží nad rámec zbývající příslušníci,“ stojí ve zprávě.

Policejní pořádkové jednotky z jiných krajů dojíždí na sever Čech od konce srpna, jejich vyslání bylo reakcí na napětí mezi většinovou populací a Romy a vlnu protestů. Nepokoje začaly po několika útocích, ze kterých někteří lidé viní Romy. Policie také od 1. listopadu přijala pro oblast Šluknovského výběžku 50 nových policistů.