Lidé si myslí, že nezaměstnaní by měli mít nízké dávky

Praha – Sedmdesát procent lidí si myslí, že by nezaměstnaní měli dostávat jen tak nízké dávky, aby byli nuceni shánět si práci všemi dostupnými prostředky – přijmout i méně kvalifikovanou práci, rekvalifikovat se či přestěhovat. Téměř stejný podíl se domnívá, že současná výše podpor a sociálních dávek nezaměstnané k hledání práce nemotivuje. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury STEM. Tyto názory se dlouhodobě příliš nemění.

Jen 37 procent dotázaných si myslí, že současná výše dávek je dostatečně motivující, od dubnového průzkumu se jejich podíl snížil o osm procentních bodů. Názor na to, zda by vláda měla podporu v nezaměstnanosti zvýšit, se od minulého dotazování téměř nezměnil. Zápornou odpověď na tuto otázku dalo 63 procent účastníků průzkumu.

Z hlediska stranických preferencí zastávají názor, že by se dávky neměly zvyšovat, častěji příznivci pravicových stran, u ODS se k němu přiklonilo 77 procent, u TOP 09 pak 76 procent dotázaných. Agentura však upozornila, že tento názor je silný také u voličů levicových stran, kde podíl souhlasných odpovědí činil téměř polovinu. Ze stoupenců ČSSD s ním souhlasilo 47 procent, u KSČM to bylo 42 procent lidí.

Průzkumu, který se uskutečnil od 31. října do 7. listopadu, se zúčastnilo 1 257 lidí.

Průměrná nominální mzda v Česku ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 574 korun na 23 984 Kč, což byl nárůst o 2,5 procenta. Podle Českého statistického úřadu růst mezd táhla podnikatelská oblast, mimo ni platy nadále klesaly.

Lidé hledající práci by chtěli vydělávat v průměru 18 tisíc 

Podle údajů pracovního portálu Profesia.cz lidé hledající práci v Česku by chtěli v průměru vydělat 18 415 Kč, což je o 153 korun více než loni. Dlouhodobě ale platová očekávání uchazečů o zaměstnání v posledních letech klesají. Proti třetímu čtvrtletí 2008 platová očekávání lidí klesla o osm procent, což představuje snížení o 1 546 korun.  

Nejvyšší očekávané platy uvádějí ve svých životopisech lidé hledající si práci v managementu (26 776 Kč), marketingu, reklamě, PR (25 019 Kč) a informačních technologiích (24 968 Kč). Naopak nejmenší výdělky očekávají lidé pracující v pomocných pracích (13 922 Kč), cestovním ruchu (16 086 Kč), zdravotnictví a sociální péči (16 264 Kč).

Lidé, kteří si hledají práci v současné ekonomické situaci, mají očekávání spíše nižší, než jsou reálné platy. „Může to být na jednu stranu způsobeno tím, že si lidé uvědomují, že na trhu převyšuje poptávka po práci její nabídku, a slevují ze svých platových požadavků při hledání pracovního místa, a zároveň i tím, že nedostatek pracovních příležitostí v některých krajích způsobil, že lidé s vyšším vzděláním jsou ochotni vzít i práci pod svou kvalifikační úroveň za méně peněz,“ uvedl Lubomír Valenta ze společnosti Profesia CZ.

Oproti tomu, kolik skutečně budou vydělávat a kolik před nástupem očekávají, se nejvíce podhodnocují lidé hledající práci ve stavebnictví a realitách či v marketingu, reklamě a PR. Jejich očekávané platy jsou proti reálným nižší i o třetinu.