Odbory chtějí přidat na sociální služby skoro tři miliardy

Praha – Zdravotnické odbory dnes jednaly s premiérem Nečasem o navýšení rozpočtu na sociální služby. Navrhovaných 6,1 miliardy korun podle nich nestačí, částku chtějí navýšit na 8,9 miliardy. Tuto sumu odbory propočítaly s radou postižených a asociacemi poskytovatelů sociálních služeb, sociálních poraden, pečovatelských služeb i krajů. Teď budou usilovat o to, aby se jejich požadavek dostal do zákona o státním rozpočtu jako pozměňovací návrh při jednání ve sněmovně. Uvedla to šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Podle ní předseda vlády přislíbil, že se situací bude zabývat.

V sociálních službách pracuje asi 43 tisíc lidí. Podle Žitníkové mají mnohem nižší příjem než pracovníci v jiných oborech a často vydělávají jen kolem 10 tisíc korun čistého. Odbory žádají, aby pečovatelé dostávali mzdu podle tabulek jako zdravotníci, kteří mají vyšší příjem. Svaz zdravotnictví a sociální péče by rád dosáhl toho, aby se pak přidávalo o pět procent. Stát by to mělo 1,5 miliardy, upřesnila šéfka odborů. Lékaři a zdravotníci v nemocnicích žádají pro příští rok zvýšení mezd o deset procent. 

Premiér podle Žitníkové odborům přislíbil, že se kvůli financování sociálních služeb spojí s ministrem práce. I když je prý potřeba s nízkými platy v sociální oblasti něco udělat, Nečas nezastíral, že pokud se přidá v sociálních službách, musí se ubrat jinde, řekla odborářka.   

Rozhovor s předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (zdroj: ČT24)

Do péče o staré lidi a handicapované by pak mělo putovat asi 1,3 miliardy korun. Zhruba 900 milionů by se mělo využít na přeměnu velkých ústavů na přívětivější zařízení a na posílení služeb v terénu, zbytek by srovnal zvýšenou daň z přidané hodnoty, upřesnila Žitníková. Podle ní a zástupců dalších sdružení bez dalších financí hrozí omezení či dokonce ukončení činnosti některých poskytovatelů služeb i stopnutí transformace.