Bárta: Někdo zvenku zorganizoval spiknutí

Praha - K současné krizi ve straně Věci veřejné vedlo spiknutí, které přišlo zvenčí s cílem očernit neformálního lídra strany a ministra dopravy Víta Bártu a provést palácový převrat. Vyplývá to z rozhovoru, který Bárta poskytl dnešním Lidovým novinám. Krizi ve straně tento týden vyvolala aféra kolem údajného uplácení poslanců za VV, které prý uplácel právě Bárta, a informace Mladé fronty Dnes, že Bárta vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc.

„Je jasné, že jsem naštval a naštvávám spoustu lidí,“ myslí si Bárta. Podle něj se mohla některých zájmových skupin dotknout jeho úsporná opatření v resortu dopravy, případně to, že chce od velkých firem, aby státní zakázky prováděly levněji, a hrozí jim postihy za nekvalitní práci.

Poslanci za VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí podali tento týden na Bártu trestní oznámení kvůli tomu, že se je pokusil uplatit, a krátce nato byli vyloučeni z klubu i ze strany. Klub VV vzápětí opustil i další kritik vedení Stanislav Huml. Když MF Dnes zveřejnila informace z dokumentu, podle něhož Bárta vstoupil do politiky, aby získal ekonomickou moc, Bárta oznámil, že rezignuje na funkci ministra. ODS a TOP 09 však požadují, aby vládu spolu s ním opustili téměř všichni ministři VV včetně předsedy strany Radka Johna.

„Je jednoznačné, že někdo zvenku má zájem mě očernit, provést palácový převrat, že tři poslanci VV jsou bambulové, kteří nemají na to, aby zorganizovali takový puč,“ prohlásil Bárta. Vyloučil však, že by součástí tohoto spiknutí byl premiér Petr Nečas (ODS), přestože požaduje, aby z vlády odešla většina ministrů za VV.

Bárta v rozhovoru připustil, že se dopustil velké chyby, když nevěnoval víc času komunikaci s poslanci za VV, protože napjaté atmosféry v klubu podle něj zřejmě někdo zneužil a „rozpoutal tam vášně“. Jednání Škárky a zejména Kočí označil Bárta za zradu.

Informace MF Dnes o jeho plánu na ovládnutí politiky, který má přinést prospěch jím založené firmě, jsou podle Bárty zkreslené, redaktoři prý vytrhli jeho věty z kontextu a překroutili je.

Vydáno pod