Legální konopí už příští rok - pro léčebné účely

Praha – Odborníci dokončují přelomový návrh na legalizaci konopí pro léčebné účely. Podle návrhu by marihuanu mohly pěstovat zdejší soukromé firmy nebo by se do republiky dovážela. Definitivní verzi předloží premiérovi Petru Nečasovi již za týden. Odborná skupina chce novely zákona prosadit co nejdříve. Potom by si nemocní mohli konopí legálně nakoupit už v polovině příštího roku.

Rozhodně ne ze zahrádek

Konopí k léčebným účelům prý rozhodně nesmí pocházet ze zahrádek. Naopak zelenou dostanou dvě jiné možnosti. Tou první má být dovoz prověřených paliček, hlavně z Holandska. Druhá využije českých skleníků, přičemž pěstovat budou soukromníci s dohledem státu.

„Vydáme licence běžným soukromým firmám, i když to bude omezeno. Ty budou pěstovat pod kontrolou agentury,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. V každé rostlině má být zaručen obsah přibližně stejného množství účinných látek. V praxi tak pěstitelé marihuany nebudou rostliny sít, ale buď je budou kupovat, anebo rozmnožovat, třeba řízkováním.

Nikdo si nepěstuje plísně

„Buď je to pro léčebné účely a musí to splňovat náležitosti, nebo nikoli. Nikdo si nepěstuje plísně, aby z nich vyráběl penicilin,“ komentuje to Tomáš Zima, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Pokud bude mít nějaký pacient o konopí zájem, lékař přípravek předepíše přes elektronický recept nebo detailně vypíše papírový recept s modrým pruhem. Jedině takto může magistr svou mast či sušenou marihuanu vydat.

Marihuanu chtějí odborníci uvolnit například pro pacienty s chronickou bolestí a pro dalších více než 10 diagnóz. Patří mezi ně třeba Parkinsonova nemoc, roztroušená skleróza, rakovina nebo problémy spojené s AIDS.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)