ČSSD nesmí používat své logo kvůli autorským právům

Praha - Sociální demokracie musela přestat používat oranžový znak růže v lichoběžníku, který používala od minulých voleb do Poslanecké sněmovny. Informoval o tom předseda strany Bohuslav Sobotka. Ukázalo se totiž, že ČSSD nemá k úpravě svého znaku autorská práva. S jejich držiteli se teď pokusí dohodnout. K trojbarevnému logu červené růže, zeleného lístku a modrému názvu strany právo má.

Sobotka již dříve řekl, že problém zanedbali za předsednictví Jiřího Paroubka tehdejší ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček a ústřední volební manažer Jaroslav Tvrdík. Ten ale jakékoliv pochybení odmítá. Podobná nařčení jsou podle něj pouze způsobem, jak se obohatit na úkor ČSSD. Tvrdík je přesvědčen, že symbol oranžové růže byl řádně zaregistrován podle pokynů právníka Lidového domu.

Sociální demokraté měli problémy také s autorem svého předchozího loga Jiřím Novotným. Znak vytvořil v roce 1990 a v roce 1998 požadoval podle tehdejších informací Lidového domu vyšší honorář za jeho užívání. ČSSD jeho požadavek označila za politické vydírání, znak používat přestala a vypsala soutěž na nový stranický znak.

Problém s nepodepsanou smlouvu s autorem loga řešila také řada velkých firem. „Vzpomínám si na případ Českých aerolinií, Komerční banky nebo pražské Zoo,“ vypočetl grafik Michal Richtr. 

Politické strany si mají často ve svých logách faunu či flóru. Pravice se kloní spíše ke zvířatům - ať už je to pták, jednorožec, nebo beran. Rostliny - jako třeba květina, třešně, nebo čtyřlístek -  jsou zase bližší levici či politickému středu. Neplatí to ale vždy, zatímco  na českém politickém hřišti probíhá už řadu let souboj modrého ptáka a růže, v USA veřejnost sleduje soupeření slonů a oslů - tedy  demokratů a republikánů. Růže platí jako politické synonymum pro sociální demokracii nejen v tuzemsku. Používá ji třeba Socialistická internacionála, stejně jako slovenský Smer Roberta Fica. Růži má ve znaku i strana labouristů ve Velké Británii.

Reportáž Olgy Málkové a Michaely Polákové (zdroj: ČT24)