Nebezpečné azbestové panely jsou v dalších 293 školách

Praha - Takzvané boletické panely, z nichž může unikat škodlivý azbest, jsou nejméně ve 293 školách. Informoval o tom mluvčí České školní inspekce Libor Vacek, inspekce tento týden situaci ve školách zjišťovala. Dotazník přitom vyplnilo 5 500 škol, úřad připravuje na příští týden analýzu. Zvýšené koncentrace azbestu se objevily na několika školách v Praze a Českých Budějovicích. Ministr školství Josef Dobeš (VV) už tento týden uvedl, že jsou připraveni školám nabídnout finanční pomoc. Kdyby škol bylo víc, požádal by vládu o mimořádné peníze.

Na 8 500 školských zařízení dostalo ve středu dotazník, v něm se jich inspekce ptala na to, zda byl při výstavbě jejich školy použit boletický panel, kdy byla výstavba dokončena a jestli se na škole prováděly rekonstrukce, které by narušily plášť panelu. „Na první otázku odpovědělo ano 293 subjektů, na třetí otázku odpovědělo ano 264 subjektů,“ uvedl Vacek. Upozornil ale, že to jsou zatím dílčí výsledky. Analýzu zpracují do příštího týdne a předají ministerstvu. Jestli v těchto školách došlo skutečně k úniku azbestu, průzkum nezjišťoval. Podle Vacka si muší školy měření samy zajistit. 

Takzvané boletické panely se požívaly při výstavbě hlavně v 70. a 80. letech. Je z nich postaveno mnoho sídlištních škol, ale i zdravotnických zařízení nebo nákupních středisek. Při necitlivé rekonstrukci se ale mohou z panelů dostat do prostor zdraví škodlivá azbestová vlákna. Zvýšené množství azbestu bylo v posledních dnech zjištěno v několika školách v Praze a v Českých Budějovicích. Děti z českobudějovické školy Máj musejí nyní docházet na výuku do okolních škol.

V takovém případě je pak nutná několik týdnů až měsíců trvající sanace. „Jsme připraveni zřizovatelům poskytnout finanční pomoc,“ nechal se tento týden slyšet ministr Dobeš. Pokud by peníze z rezerv ministerstva nestačily, požádal by prý vládu o mimořádné peníze, „jako by šlo o povodně“. Při řešení situace spolupracuje také s hlavním hygienikem Michaelem Vítem.

Reportáž Ivana Lukáše a Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)