Policejní prezident Lessy se dohodl s Kubicem a zůstává

Praha – Po dnešní schůzce policejního prezidenta Petra Lessyho a ministra vnitra Jana Kubiceho je jasno – Lessy ve své funkci zůstává, bude mít ale například nadále pouze tři náměstky, zruší pozici náměstka pro strategii, kterou do teď zastával Pavel Osvald. Ministr se s Lessyho návrhy na policejní reformy zatím spokojil a na jeho rezignaci nyní netrvá.

„Policejní prezident nerezignoval, to je zpráva pro občany. Já sám za sebe říkám, že mě pan policejní prezident velmi, a musím říci, že mile, překvapil svým pozitivním přístupem. Předložil materiály, které jsem chtěl vlastně od 15. října,“ prohlásil Kubice. Lessy mu prý navrhl projekt, jak by měla vypadat další reorganizace na prezidiu.

Petr Lessy: „Dnes jsem panu ministrovi představil vrcholek pyramidy – malé policejní prezidium. Co se týče absolutních počtů té redukce, tak se jedná o stovku zaměstnanců z řad policistů, civilních zaměstnanců i řídících pracovníků. I policejní prezidium se dostává na to mnou deklarované a panu ministrovi přislíbené číslo poměru řídících zaměstnanců ku policistům na 1:11.“

Restrukturalizaci policie z pera policejního prezidenta Kubice posoudí a rozhodne o jejím schválení. Její součástí bude i určitá změna v útvarech s celostátním působením, například sloučení Útvaru pro vyšetřování organizovaného zločinu a Národní protidrogové centrály. Vznikne také komise, která se tímto sloučením bude zabývat.

Lessy se podle svých slov shodl s Kubicem hlavně na tom, že je nutné hledat veškerá možná opatření, která povedou k úsporám. Kubice dodal, že nyní bude na policejním prezidentovi, aby začal s reorganizací prezidia. Zatím proto již nežádá, aby rezignoval, jak to chtěl minulý týden. Podle ministra se zlepšila i komunikace mezi nimi.

Ministr vnitra Jan Kubice v Událostech, komentářích: „Já jsem nevěděl až do dnešní desáté hodiny, s čím policejní prezident přijde. Jestli přijde s rezignací, nebo ne. On dneska představil pilotní projekt policejního prezidia, který se odrazí na krajích a ve všech organizačních článcích, a bude záležet na tom, jakým způsobem to bude uvádět v život.“

Počet míst na policejním prezidiu by podle návrhu měl poklesnout zhruba o sto, tedy ze 600 tabulkových postů na 500. Lessy minulý týden podle svých slov změnil názor na uspořádání vedení policie kvůli tomu, že nechtěl sbor destabilizovat.

Spor o reformy a zeštíhlování policejního aparátu

Kubice Lessyho kritizoval hlavně kvůli tomu, že policejní prezident podle něj dostatečně nepodporuje přímý výkon služby u policie. Chce prý zachovat kancelářská místa. Šéf policie naopak tvrdí, že již počet lidí na policejním prezidiu značně poklesl. Lessy naopak tvrdil, že mu Kubice neřekl žádný konkrétní důvod, proč by měl z funkce odejít. Neuvedl, v čem pochybil nebo že policie pod jeho vedením špatně funguje. Kubice však již dříve řekl, že mezi ním a Lessym panuje vzájemná nedůvěra a další spolupráce by proto byla velmi složitá. Dodal, že již nyní komunikuje s policejním prezidentem pouze písemně. „Úkoly budu po dnešku i nadále zadávat písemně, ale bylo patrné a zřetelné, že policejní prezident naprosto změnil přístup… Je to pozitivní a konstruktivní přístup,“ prohlásil ministr v Událostech, komentářích.

Politické názory na možnou Lessyho rezignaci se liší. Za Kubiceho se postavili vládní občanští demokraté a TOP 09. Naopak prezident Václav Klaus podporuje Lessyho a výměnu v čele policejního sboru si údajně nepřeje. Policejního prezidenta chtějí zachovat i Věci veřejné, ČSSD či jedna z policejních odborových organizací.