Mikulášové a čerti zaplnili ulice, berlu si vyzkoušel i skifař Synek

Praha/Plzeň – V ulicích českých měst a vesnic se večer začaly rojit postavy Mikulášů s berlami v doprovodu andělů a čertů. V Praze vyměnil vesla za berlu i skifař Ondřej Synek, jeho kolegyně Mirka Knapková se ujala role anděla. Už dopoledne ale dostaly dárky například děti v nemocnici u svatého Jiří v Plzni. V Hradci Králové se zase s rodičemi mohli svézt po městě trolejbusem řízeným Mikulášem. Na jízdě nechyběli ani čerti s andělem.

Na Staroměstském náměstí v Praze večer začala velká Mikulášská show. Děti, které přišly v převlečení, se mohly zúčastnit soutěže o nejkrásnější masku. V tvůrčí dílně pak ti nejmenší vyráběly čerty, anděly i Mikuláše z papíru. Už během odpoledne se mohly svézt i mikulášskými loděmi po Čertovce. Program probíhá i ve Státní opeře Praha, kde na speciálním koncertě hraje kapela The Tap Tap s hosty.

V pražském obchodním centru Arkády Pankrác dnes jako Mikuláš a anděl rozdávali dětem čokoládové bonbony i čeští veslařští mistři světa skifař Ondřej Synek a jeho kolegyně Mirka Knapková. „Loni jsem pro neteř odchytával Mikuláše na ulici na poslední chvilku, ale tohle je premiéra,“ řekl Synek. Také Knapková dělala anděla vůbec poprvé. Dospělým oba sportovci prodávali svařené víno. Výtěžek půjde na charitativní projekt Děti dětem.

Mirka Knapková a Ondřej Synek
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Mikuláš někde chodil už dopoledne. Zavítal například do plzeňské nemocnice u sv. Jiří, kde dnes muselo zůstat v postýlkách devět dětí. Ne ke všem ale Mikuláš s čerty směl. Někteří rodiče si to nepřáli. Dárky dostaly i děti s respiračním onemocněním, které v nemocnici chodí do denního stacionáře. Tradiční akcí se tu personál snaží zpříjemnit pobyt malým pacientům, jejichž zdravotní stav neumožňoval propuštění do domácího ošetřování.

O děsivé masky už není zájem, čert má být pohádkový

Tradice čerta a Mikuláše je stará už několik staletí. Za poslední roky ale prochází změnou. O děsivé masky, které prožívaly před několika lety boom, už například dnes skoro není zájem. „Když chtějí čerta, tak aby byl pohádkový, rozhodně nevyhledávají nic drastického a ošklivého,“ potvrdila ČT pracovnice půjčovny kostýmů Michaela Štěpánová.

Hlavně u malých děti ale končí setkání s čertem brekem. Mikuláš je přitom i den, který pro děti znamená, že brzy budou Vánoce. Podle psychologů proto u citlivějších děti bohatě stačí, že za oknem najdou v punčoše sladkosti. Setkání s čertem tváří v tvář nemusí být vůbec nutné.

Už posedmé si také mohli lidé nakoupit vánoční dárky na Mikulášském charitativním bazaru. Akci pořádala nadace manželů Havlových Vize 97 a letos nabídla kromě čertů a Mikuláše ještě jedno překvapení- křest DVD ze slavnostního večera, který se konal k 20. výročí sametové revoluce - Už je to Tady. Jeho kmotrem byl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Křtu se měl zúčastnit i exprezident Václav Havel, ze zdravotních důvodů se ale omluvil.