Kontrola odhalila na litoměřickém soudu další chyby

Brno – Ministerstvo spravedlnosti našlo při prověrce u Okresního soudu v Litoměřicích další chyby, které spočívaly zejména v nedodržení zákonných lhůt. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) proto podá kárné žaloby na předsedkyni soudu Václavu Porubiakovou a také na místopředsedkyni Janu Márovou. Právě ta prý často chybovala ve lhůtách, například dvakrát nezákonně překročila délku vazby u mladistvých podezřelých. Pospíšil požádá kárný senát o její odvolání z funkce. Porubiakové pak ministr vyčítá „šlendrián“ při řízení soudu.

Policie už několik týdnů stíhá kvůli uplácení dva litoměřické soudce Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Stíhání čelí také soudní úřednice a muž, který chtěl dosáhnout ovlivnění konkrétní kauzy. Právě kvůli tomuto případu rozhodlo ministerstvo o prověrce, na níž se podílela také Bezpečnostní a informační služba (BIS). Prověrka podle Pospíšila ukázala, že problémy začínají u vedení soudu.

Ministerstvo prověřilo celkem 62 spisů na trestním úseku a zjistilo často až mnohonásobné překročení lhůt pro nařízení hlavního líčení a vyhotovení rozsudku. Velkou část chyb má na svědomí Márová. Márovou i Porubiakovou Pospíšil zprostí funkce soudce, dokud se nerozhodne o kárné žalobě. Nevyloučil ani to, že v kauze padnou trestní oznámení. Ministerstvo prověří také vedení krajského soudu, které špatný chod soudu v Litoměřicích neřešilo.   

Brífink ministerstva spravedlnosti (zdroj: ČT24)

O litoměřickém soudu se začalo hovořit koncem října, kdy skončili v cele předběžného zadržení Knotek a Jelínek. První je od té doby ve vazbě, druhý na svobodě, ovšem dočasně zproštěn funkce soudce. Za přijetí úplatku jim coby úředním osobám hrozí až osmileté tresty.   

Společně s nimi je stíhána i soudní zapisovatelka a muž, který je chtěl uplatit, a ovlivnit tak jeden z případů řešených u litoměřického soudu. Podle Lidových novin jde o podnikatele a radního nedalekých Brozan nad Ohří Antonína Kühna. Podle LN Kühn přes Kotka zařídil, že Jelínek urychlil podmíněné propuštění muže odsouzeného za leasingové podvody. V druhém případě Knotek údajně schoval spis muže, jemuž hrozil nástup do vězení. Spis si nechal ve skříni do doby, než vypršela lhůta pro rozhodnutí o nástupu do výkonu trestu.