Podvodníci s internetovými doménami okradli stát až o 750 milionů

Praha - V Česku se objevil docela nový způsob daňových podvodů. Česká televize zjistila, že protikorupční policie pozatýkala členy gangu, který se pokusil okrást stát o stovky milionů korun pomocí fiktivních obchodů s internetovými doménami. Obvinění si podle kriminalistů dokonce založili vlastní banku, aby kryli ilegální obchody. Ministerstvo financí mluví v této souvislosti o mimořádně nebezpečném podvodu.

Rozsáhlé zatýkání kvůli daňovým únikům při obchodování s internetovými službami se v Česku odehrálo poprvé. Desetičlenný gang pozatýkaný na několika místech Česka chtěl podle policie nelegálně zbohatnout na fiktivním obchodu s kartami, jejichž pomocí si mohl založit a po nějaký čas využívat internetovou stránku.

Obvinění podle policie téměř bezcenné karty výrazně nadhodnotili a prodávali svým vlastním firmám na Slovensku. Za obchod, jehož hodnota byla ale ve skutečnosti téměř nulová, pak po Česku, jak umožňují evropské regule, požadovali proplacení DPH. Podle detektivů měla státní pokladna přijít o 360 milionů korun. Ministerstvo financí mluví o ještě větších škodách. „Jedná se o skupinu mnoha firem, které si takto mohly přijít až na 750 milionů korun,“ potvrdila mluvčí České daňové správy Jaroslava Musilová.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Podvodníci si založili vlastní Standard Credit Bank

Policie tvrdí, že se údajní podvodníci snažili vše důmyslně maskovat. Transakce prováděli přes celou síť firem a využívali i bílé koně. Dokonce sáhli v Česku k nezvyklému kroku a založili si vlastní banku na Komorských ostrovech. „Prostřednictvím této banky prováděli fiktivní převody, i když tato banka ve své podstatě neexistovala,“ upozornil mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Zajímavé je, že tato banka Standard Credit Bank nabízí na internetu i služby v Česku, a to přesto, že už před rokem označila Česká národní banka její činnost za nelegální. „Společnost Standard Credit Bank podle našeho názoru provozuje v Česku finanční služby bez povolení,“ potvrdil stav mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Pět z deseti obviněných je ve vazbě. Podle ministerstva financí může být odhalený podvod špičkou ledovce, a proto posílilo týmy, které úniky s DPH odhalují. Podle neoficiálních údajů z policie mohou letos daňové úniky v Česku přesáhnout 10 miliard korun. Podle kriminalistů dochází k únikům hlavně při obchodování s pohonnými hmotami, emisními povolenkami nebo při prodeji plagiátů značkového zboží.