Na internetu přibývá obchodů s novými drogami

Praha – Na internetu přibývá obchodů s novými drogami, které nabízejí své zboží v češtině. Jen letos od února do října jich vzniklo 16. Vyplývá to z monitoringu, jehož výsledky dnes v Praze na konferenci o nových drogách představila Daniela Kmetonyová z centra adiktologie psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Víc než polovina shopů dodávala látky, které jsou na seznamu zakázaných. Nabízela je jako koupelové soli, sběratelské předměty, vykuřovací směsi či chemická čistidla.

Na evropský trh se dostávají stále nové omamné látky. Od roku 1997 se jich podařilo zachytit kolem 150. Letos k nim zatím podle evropského monitorovacího centra přibylo dalších 39 substancí. Výrobci a prodejci se snaží protidrogová opatření v jednotlivých zemích obcházet a dodávat na trh látky, které nepodléhají kontrole a nepatří na seznamy zakázaných látek. Na tuto českou listinu se letos v dubnu zařadilo dalších 33 chemikálií.

V únoru při prvním sledování internetové vyhledávače našly 17 internetových obchodů v české verzi. Nabízely několik stovek produktů, které obsahovaly zakázané látky. Po rozšíření seznamu zakázaných látek některé z těchto webů přestaly podle Kmetonyové fungovat či upravily sortiment. Pět bylo nefunkčních, devět nabídku změnilo, dva přešly na alternativní výrobky a jeden dál pokračoval v prodeji nelegálních drog.

Injekční stříkačka
Zdroj: ČT24

Drogy se maskují za chemická čistidla

Letos v říjnu monitoring odhalil na síti 19 obchodů v češtině. Jen tři byly z předchozího sledování, 16 vzniklo nově. Podle Kmetonyové víc než polovina z nich nabízela zakázané látky, 11 procent mělo v nabídce alternativy zakázaných substancí, čtvrtina shopů prodávala produkty s neznámým obsahem a exotickými názvy. Přibylo také nových výrobků. Nové sloučeniny měla třetina internetových obchodů. Jedny ze stránek sice prodávaly „chemická čistidla“, v záhlaví byl ale obrázek z tanečního klubu. Zakázané látky jako mefedron se nabízely i v inzerátech, a to třeba v rubrice Dům a zahrada.

„Na internetu se dá koupit skoro všechno. Jediné omezení je to, že internetový obchod do některých zemí nedováží,“ uvedla Kmetonyová. Sama prý nic kupovat nezkusila. Diskutující na internetových fórech ale uvádějí, že jim objednávky dorazily. Odborníci před novými drogami varují. Internetoví prodejci totiž obvykle neuvádějí, co jejich produkty obsahují. Účinky a dopady na zdraví nejsou známy.

Zařazování drog mezi zakázané látky je pomalé

Podle šéfa celní protidrogové jednotky Pavla Hoffmana se od loňska „razantně zvýšil“ dovoz nových látek z Číny. Chodí ale i z Indie a Saúdské Arábie. Zásilky se přepravují letecky přes Ruzyni. Od loňského března do letošního dubna celníci zadrželi 250 kilogramů nových drog. Zhruba 80 kilogramů z toho byl mefedron. Po dubnovém rozšíření seznamu to bylo jen 700 gramů této látky.

„Boom novela utnula. Dodavatelé hledají nové cesty. Je evidentní, že protistrana je ale několik kroků před námi,“ řekl Hoffman. Celníci loni zadrželi muže z Polska, který si v Ruzyni přišel vyzvednout podezřelou zásilku. Skončil ve vazbě. I když látka měla stejné účinky jako droga, musel být cizinec propuštěn. Substance se totiž od zakázané chemikálie lišila o jedinou molekulu. Podle Hoffmana není zařazování látek na seznam zakázaných pružné. Uvedl, že problém bývá i v tom, že u nových substancí je obtížné určit, o co vlastně jde. Laboratorní rozbor může trvat až měsíc.