Lékaři skončili měsíc protestů, pokračování v únoru

Praha – Zhruba 150 zdravotnických odborářů dnes v poledne přišlo připomenout ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) jeho sliby ohledně platů. Přinesli mu před jeho úřad své prohlášení jako poslední ze série dárků, které ministrovi posílali v měsíční kampani Zůstáváme, splňte sliby. Heger nabídl růst platů od ledna o 6,25 procenta, to odborům nestačí. Situaci si chtějí vyjasnit s Hegerem za přítomnosti premiéra Petra Nečase (ODS). Schůzku jim prý Nečas slíbil na tento týden. S dalšími protesty chtějí lékaři počkat do půlky února, kdy se jim na výplatních páskách objeví zvýšení platů.

„Splňte sliby a zvyšte od ledna 2012 platy a mzdy všech zaměstnanců zdravotnictví,“ uvádějí účastníci happeningu v prohlášení, které po skončení akce předají Hegerovi. „Náš mandát je silný – pocházíme ze všech nemocnic v republice bez ohledu na zřizovatele, jsme jeden velký tým složený z nejrůznějších profesí. Jsme nejcennější částí zdravotnictví, bez nás a naší práce zbudou jen pusté budovy a zbytečné přístroje. Máme i podporu občanů, kteří chtějí žít v zemi, kde se dané sliby dodržují. Za tuto podporu děkujeme,“ napsali v prohlášení ministrovi zdravotníci.

„To memorandum má dva pohledy. Jednak doslovný, a pak taky ten důležitější, tedy smysl úmluvy, a to že se má zahájit proces navyšování. Ten my jsme zahájili,“ obhajuje se ministr zdravotnictví Leoš Heger. Lékaři letos dohodnuté tisíce navíc dostali. Problém nastane po Novém roce. Úmluva slibuje růst platů o deset procent. Na to ale nejsou peníze. Ministr nabízí šest a čtvrt procenta. Zbytek v polovině roku a navíc jen možná. „Nevím, proč někdo dělá z deseti šest,“ kritizuje obrat ministerstva šéf lékařského odborového svazu Martin Engel.

Odborový předák Martin Engel
Zdroj: ČT24

Zdravotníky přišli dnes podpořit zástupci dalších sdružení z Českomoravské konfederace odborových svazů. Odbory lékařů, sester a dalších zdravotníků z nemocnic vytvořily Zdravotnickou trojku, dohromady zastupuje 48 000 odborářů, více než polovinu personálu nemocnic.

Po měsíci protestů odboráři rozhodnou o přitvrzení akcí

Mítinky se od 7. listopadu do 7. prosince konaly postupně ve všech krajích. Ve dnech, kdy mítink nebyl, dostal ministr připomínací dárky – prvním byla obří kopie memoranda a velký budík nastavený na pět minut po dvanácté. Heger tvrdí, že v úhradové vyhlášce pro příští rok jsou peníze i na zvýšení platů podle memoranda, které podepsal v únoru na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme. Odbory shodně s nemocnicemi tvrdí opak.

S případnými dalšími nátlakovými akcemi počkají odboráři z nemocnic do půlky února, kdy se na výplatních páskách má poprvé ukázat slíbené zvýšení platů. Shodli se na tom dnes předsedové a krajští koordinátoři lékařských odborů. Návrh předloží partnerům ze Zdravotnické trojky (Z3), kterou vytvořily odbory lékařů, sester a dalších pracovníků nemocnic. Na tento týden jim slíbil schůzku premiér Petr Nečas (ODS), termín dosud nestanovil.

„Nebudeme zatím připravovat žádné akce, sejdeme se znovu až v půlce února, kdy už budeme vědět, jak to v které nemocnici vypadá. Pacientům přejeme klidné Vánoce, protože si je zaslouží po loňsku, kdy kvůli hrozbě výpovědí lékařů klidné nebyly,“ uvedla místopředsedkyně Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Jana Vedralová.