Útrapy skautů pod tíhou totalit nově na webu

Praha - Vzpomínky skautů, které pronásledovali nacisti a později i komunistický režim, zveřejnili junáci na webových stránkách Skautské století. Desítky mladých dobrovolníků zaznamenávaly vyprávění pamětníků, aby se jejich vzpomínky zachovaly pro další generace. Projekt podpořili Ústav pro studium totalitních režimů, sdružení Post Bellum a Český rozhlas.

České skauty, kteří za pár měsíců oslaví sto let své organizace, pronásledovaly obě totality 20. století. Jejich vzpomínky jsou ode dneška přístupné na internetu. Mezi jinými i osudy Jiřího Lukšíčka, který se v padesátých letech zapojil do skautského protikomunistického odboje a strávil za to šest let v uranových lágrech na jáchymovsku. „Najednou jsme viděli, že jsme někde úplně jinde, že jsme na druhé strany té barikády,“ říká Lukšíček.

Jeho příběh ale není ojedinělý. Na novém portálu, který slavnostně pokřtili Jiří Stráský a Helena Illnerová, jich jsou desítky. Další přibydou během několika týdnů. „Cílem Skautského století je zejména setkání generací. Tím je myšleno setkání dnešních teenagerů a starších lidí, kteří často nemají možnost si spolu povídat,“ řekl mluvčí Jan Žáček.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod