Česko-ruské vztahy připomínají pohyb na houpačce

Praha – Česko-ruské politické vztahy bývají často charakterizovány souslovím „opatrný pragmatismus“. V nedávné minulosti totiž několikrát lítaly jako na houpačce. Prodělaly několik výkyvů, naposledy v souvislosti s projektem amerického radaru. I přes občasné přestřelky jde ale o vztahy dvou suverénních států a sebevědomých diplomacií. Nejvyšší představitelé tehdejšího Sovětského svazu do Československa mnohokrát nezavítali. Prvním generálním tajemníkem Komunistické strany Sovětského svazu, kterého tehdejší českoslovenští představitelé vítali, byl Nikita Chruščov. Stalin u nás třeba oficiálně nebyl nikdy.

Nové politické vztahy odstartovaly v den symbolického výročí, tedy 25. února roku 1991, kdy padla Varšavská smlouva. O půl roku později k nám přijel Boris Jelcin, který s Václavem Havlem podepsal smlouvu o přátelských vztazích a spolupráci. To už ale Česko dalo jasně najevo svoji orientaci na západ.

Jako první z postkomunistických zemí regionu zavedla Praha víza vůči Rusku. Ty předznamenaly další třecí bod vzájemných vztahů, tedy Evropskou unii. Po vstupu do unie se vztahy s už Putinovským Ruskem začaly postupně zlepšovat. Stála za tím i tehdy nová hlava českého státu - Václav Klaus. S Vladimirem Putinem se setkal během krátké doby hned pětkrát. Snažila se i vláda tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka, přednost dali ekonomickým vztahům a zastavení apelů na lidská práva a situaci v Čečensku.

Co přinesly zásadní roky, česko-ruský vývoj

V roce 2006 se v Česku změnila vláda. Začalo se tu intenzivně jednat s Američany o základně protiraketového deštníku. Politici mimo záznam mluvili o nutnosti pojistit si bezpečnost země, mimo jiné i proti Rusku. Z Moskvy zněly hrozby raketami a zbrojním arzenálem.

V září 2009 se vztahy z bodu mrazu dostaly opět k lepším teplotám. Stačilo k tomu oznámení, že Spojené státy od plánů na radar ustupují. Půl roku poté se Dmitrj Medvěděv v Praze na summitu s Barackem Obamou už normálně usmíval.

Letos k nám už ruský prezident Dmitrij Medvěděv zavítal podruhé. Do Prahy se vrátil po dvaceti měsících, loni do české metropole přijel na summit USA-Rusko. Na tom obě velmoci podepsaly odzbrojovací smlouvu.